För ett antal år sedan hittade jag ett recept på tjälknöl i en jakttidning som har blivit familjens och vännernas favorit. Jag har delat ut receptet till många och den har alltid gjort succé. I början serverade jag den med potatissallad, sedan med lime- och örtpasta och nu har jag hittat ett lchf-recept på lchfrecept.se som slår de andra med hästlängder.

Tjälknöl:

minst 1 kg fransyska, innanlår eller rostbiff (även ytterlår om det är ett ungt djur) av älg eller annat vilt (ren har en väldigt stark viltsmak) sätts in fryst i ugnen i 100 grader. När köttet tinat sticks en termometer in i den tjockaste delen av steken. Ta ut köttet vid 64-65 grader om det önskas riktigt rosa och vid 68-70 grader om det önskas nästan eller helt genomstekt. Detta tar 6-8 timmar beroende på storlek.

När köttet är klart läggs det i en avsvalnad lag bestående av:

1 l vatten

1 dl salt

1 gul lök i klyftor

2 krossade vitlökar

2 tsk socker

2 tsk herbes de Provence (eller timjan)

2 tsk nymalen svartpeppar

Lagen ska koka i 5-10 minuter innan den ställs att svalna. Låt köttet ligga i lagen i 4-5 timmar beroende på storlek. Skär köttet i riktigt tunna skivor.

Lime- och örtpasta (6 pers)

0,5 l penne eller liknande pasta

1,5 dl crème fraiche

0,5 dl majonnäs

1,5 dl gräddfil

0,5 msk (flytande) honung

0,5 lime rivet skal och saft

1,5 msk hackad färsk basilika (alt 1 tsk torkad)

1,5 msk hackad färsk dragon (alt 1 tsk torkad)

0,5 liten finhackad purjolök

0,5 msk flingsalt

nymalen svartpeppar

Koka pastan enligt anvisning. Spola av i kallt vatten. Blanda ingredienserna till såsen i en stor skål och blanda sist i pastan.

zucchinisallad lchf (4 port)

2 zucchini

1 ask körsbärstomater

1 liten burk kalamataoliver

1 liten påse ruccola

1 finhackad rödlök

2,5 dl crème fraiche

0,5 dl majonnäs

Skala zucchinin och skär den i ganska stora tärningar. Strö på lite salt och låt stå minst 10 minuter för att dra ut vätska. Stek den i olivolja på ganska låg värme tills den mjuknat. Den ska inte brynas. Låt svalna. Blanda sedan i övriga ingredienser.

Mjam-mjam!