Igår var det Alla hjärtans dag och eftersom patron var ute på premiärtur med nya arken i Kuolasjaure, tog sonen och jag tillfället i akt att festa på hummer. Inte för att vi missunnar honom det, utan för att han är skaldjursallergiker.

För er icke initierade, kan jag förtälja att en ark är en slags hopfällbar fiskekoja som man har på en kälke efter skotern. Sedan är det bara att köra dit rödingen nappar, borra (oftast två) hål i isen och dra ut arken över hålen så att de passar med öppningarna i arkgolvet. Det är liksom det som är vitsen med arkliv; att man kan ligga inne i värmen och pimpla röding. Min sambo är en fanatisk arkbyggare/säljare/köpare och under de sista åren har jag inte hunnit med hans nybyggen/byten och har därmed inte haft tillfälle att prova de 3-4 senaste arkarna.

Att leva arkliv är livet på en pinne för många kirunabor, och så var det även för mig, tills omständigheterna gjorde det för komplicerat att ligga ute i en ark in the middle of nowhere. Men visst kan jag fortfarande känna en längtan när vårsolen lockar oss vinterbleka nordbor ut i naturen. En längtan efter att sitta inne i arken på en brits och spana efter rödingstim, euforin när det till slut dyker upp och man drar upp röding efter röding, doften av skogskaffe som puttrar på den lilla kaminen, tystnaden som bara störs av knäppet från isen och en och annan skoter som passerar, de enkla måltiderna bestående av suovas, gurpi och torrkött.

Tillbaka till hummern: Jag har faktiskt bara ätit hummer en gång tidigare och det var trettondagsafton 2012 då min syster bjöd på en läcker hummersallad på färsk hummer, med en skål smör att doppa hummerbitarna i. För att ni ska förstå hur sagolikt gott det var lägger jag in bilden här:

Eftersom gårdagens hummer var fryst smakade den inte alls som den färska, så jag valde att gratinera den ena av dem. Letade efter ett recept som passar min strikta lchf-diet, men hittade inget så jag komponerade en egen:

1 urgröpt grovhackad hummer

1 dl creme fraiche

1 äggula

1 finhackad scharlottenlök

1 dl riven västerbottenost

några stänk tabasco

salt och nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienserna och fyll hummerhalvorna. Gratinera i 225 grader i 10-15 minuter. En ekologisk, torr riesling från Alsace, Jean Biecher, 75:- är ett mycket gott och prisvärt alternativ till bubbel.

Hoppas ni hade en trevlig Alla hjärtans dag!

,