Efter morgonens bastanta frukost blev det en lättlunch på keso, makrill i tomatsås och sallad. Inte riktigt vad som rekommenderas när man går på lchf. Men jag kan bli så otroligt leds på all grädde, crème fraiche, majonnäs och feta ostar. När jag kom hem frågade jag la famiglia om det skulle passa med thaimat. Dum fråga! Här i huset passar det ALLTID med thaimat. Jag hade köpt hem Shiratakinudlar med 0% kolhydrater för att ha hemma in case of an emergency. Jag menar, man kan ju bli sådär vansinnigt sugen på thaimat och vill ju inte trilla dit på jasminris.

Shiratakinudlar ser ut som glasnudlar och ligger i en klar vätska. Hittade dem på Ica och de var väl utmärkta med en stor LCHF-skylt.

Har sett ett recept på blomkålsris som, ja det ska jag villigt erkänna, jag varit väldigt skeptisk mot. Jag är inte så förtjust i blomkål och ingen skulle väl kunna lura i mig att riven blomkål kokad i vatten i 10 sekunder skulle kunna vara en ersättning för ris. Men i och med att jag hade nudlarna som bas tänkte jag att okej jag provar väl.

Eftersom jag köpt en hel färsk kyckling gjorde jag en Gai Pad Met Mamuang (skivad kyckling med chilifrukt och cashewnötteroch) av bröstfiléerna och min egen variant på Gaeng Panang Gai (kycklingcurry, utan jordnötter) av resterande delar. Jag skulle önska att jag kunde skriva ekologisk kyckling, men då skulle jag ljuga – och det vill jag inte. Varför finns det så sällan ekologisk kyckling i butikerna i Kiruna? I alla fall på Ica Kvantum. Grabbarna åt ris till och jag mitt blomkålsris och mina Shiratakinudlar. Först la jag upp nudlarna tillsammans med de övriga rätterna med insåg att det blir mycket godare om den äts i en buljong, som en nudelsoppa.

Jag kan bara säga att magen står i fyra hörn efter den middagen! Riktigt så här mycket ska man INTE äta! Och blomkålsriset funkade klockrent!

Ett rosévin Puycheric funkar bra till thaimat.

Gai Pad Met Mamuang

(stekt kyckling med cashewnötter)

2 msk rapsolja (jag hade glömt att köpa så jag tog kokosolja istället vilket ger en distinkt kokossmak)

1 hackad vitlöksklyfta

3-400 g kycklingfile i tunna skivor

1 msk ostronsås

1 msk fisksås

0,5 tsk socker (eller motsvarande mängd sukrin eller stevia. Jag skippade det helt)

1 tsk (rostad) chilipasta

3 msk hemgjord thailändsk soppbuljong eller vatten

50 g osaltade cashewnötter

2 schalottenlökar skurna i strimlor eller hackade

Stek kycklingskivorna i olja. Dra undan kycklingen mot kanterna och stek vitlöken i mitten av woken tills den fått lite färg och det doftar gott. (Den får inte bli för stekt för då får den en bitter smak). Blanda. Tillsätt chilipastan och låt den steka i oljan några sekunder. Blanda i fisksås (Nam Pla), ostronsås och ev sötningsmedel. Rör om. Tillsätt buljongen och låt puttra några minuter. Sist tillsätts schalottenlöken och cashewnötterna.

Gaeng Panang Gai

(kycklingsoppa i kokosmjölk)

1 flådd kyckling i bitar eller 400 g kycklingfiléer i strimlor

1 dl skivade bambuskott

2 msk rapsolja

1 msk röd currypasta ( och då menar jag INTE den man kan köpa i de vanliga butikerna – utan köp den i en asiatisk livsmedelsbutik exv Mae Ploy)

2 dl kokosmjölk

2 dl hemgjord thailändsk soppbuljong/vatten

1 msk fisksås

1 strimlat kaffir limeblad

1 tsk socker eller sukrin

en näve sweet basil

Börja med att låta currypastan fräsa lite i oljan på medelhög temperatur. Rör om hela tiden och smula sönder pastan. Pass opp så att den inte bränns!

Tillsätt sedan kokosmjölk och ev buljong eller vatten. Rör om så att currypastan blandas med kokosmjölken.

Tillsätt fisksås, ev socker och kaffirlimeblad och kycklingdelarna. Låt småkoka i ca 11-20 minuter (tills kycklingen avger en klar vätska när man skär i den) och tillsätt sweet basilblad . Egentligen ska såsen vara ganska tjock, men jag vill hellre ha den lättare och därför tillsätter jag buljong.

När jag lagar thaimat skippar jag sötningsmedel helt, eftersom det triggar mitt sockerberoende. Det funkar även om man inte får till den där riktiga balansen mellan sött, salt, hett och syrligt.

Om du vill göra din egen soppbuljong får du receptet här:

Nam Gaeng Chud

(thailändsk kycklingbuljong)

drygt 2 l vatten

skrovet från en kyckling

(2 hackade selleristjälkar)

2 gula lökar i klyftor

2 grovhackade korianderrötter

4 kaffir-limeblad

1 msk hackad färsk ingefärsrot

Låt koka upp och koka några minuter. Skumma av. Täck med lock och låt koka i minst en timme. Låt svalna och häll upp buljongen i crème fraicheburkar som du förvarar i frysen.