Här i huset har vi en klar favorit och det är kanske den lättaste och snabbaste thairätten att tillaga MEN det är inte helt lätt att hitta den rätta balansen mellan hetta, sälta och sötma så ni får prova er fram till den rätta mängden fisksås och socker. Grejen är den att jag aldrig mäter upp när jag lagar mat, utan höftar och smakar mig fram, så mina måttangivelser stämmer inte alltid till 100% smiley

Viktigt att veta är också att jag alltid köper mina ingredienser (utom råvarorna) från thaishopen i Kiruna och aldrig i matvarubutikerna, eftersom dessa inte smakar lika bra. MEN har ni ingen asiatisk livsmedelsbutik i närheten så funkar det naturligtvis. UTOM currypastorna. De smakar helt annorlunda och är inget bra alternativ.

Jag använder bara wokpannor av kolstål eftersom de fördelar värmen bäst

Paka Phaw
(köttfärsröra med holy basil)

ca 2 msk rapsolja

300 g älgfärs

200 g fläskfärs

en halv knippe Bai krapao/Holy Basil (helig basilika)

5 röda thailändska chilifrukter (urkärnade och med hinnorna borttagna)

3 finhackade vitlökar

ca 1-2 msk Nam Pla (fisksås)

ca 2-3 msk Oystersauce (ostronsås)

ca 0.5 msk socker (palm- eller strösocker eller motsvarande mängd sukrin för lchf-are)

Stöt chilli och vitlök i en mortel. Hetta upp oljan i en wok.

Jag kanske sparkar in öppna dörrar här men: använd ALDRIG olivolja när du lagar thaimat. Den har en alldeles för distinkt smak som inte passar i asiatisk matlagning. Igår när jag skulle woka upptäckte jag att jag hade slut på rapsolja, men då tog jag kokosolja istället. Hade köpt Kung Markattas ekologiska kokosolja på Ica. Kokosolja rekommenderas inom lchf eftersom den har så många hälsofrämjande egenskaper. Det ska även finnas kokosolja som inte har så framträdande kokossmak. Du hittar den på hälsokostaffärer.

Fräs chili och vitlök i en wokpanna tills vitlöken är gyllenbrun. Tillsätt färsen och stek den på hög värme tills den brynts. Eftersom älgfärs är så mycket magrare än fläskfärs kan du behöva öka mängden olja. Här kan tilläggas att thaimat ska wokas på så hög värme som möjligt. Jag kör oftast på tolvan, men då måste man ha alla ingredienserna färdigskurna och arbeta snabbt. This is fast food at its best! Smaksätt med Nam Pla, oystersauce och socker. Inte allt på en gång. Smaka dig fram till en bra balans. När du fått fram en bra balans tillsätter du holy basilbladen och rör om i några minuter tills bladen blivit mjuka (annars smaka det inte bra). Till skillnad mot sweet basil (som blandas i precis innan servering, måste holy basil stekas en stund för att det ska bli bra)

Om du inte kan få tag på färsk helig basilika, ersätt den INTE med den vanliga sorten eller sötbasilika, eftersom de smakar helt annorlunda! Vad du kan göra är:

1. Köpa fröer och odla själv i ett soligt fönster. Har du turen att ha ett växthus så kan du med fördel ha dem där under sommaren.

2. Bunkra upp Chilli Paste with holy basil när du har vägarna förbi en asiatisk matbutik. Denna ersätter allt utom köttfärs och olja. Då börjar du med att bryna köttärsen i olja och sedan tillsätter du chilipastan. Du kan nog behöva tillsätta mer socker – om du inte går på lchf diet vill säga.

Nudlar med älgfärs

Denna rätt är barnens favorit. Du kan använda risnudlar eller äggnudlar. Du slänger ihop den på 5 minuter och är perfekt när man kommer hem trött från jobbet.

2-300 g älgfärs (eller nöt/bland/fläskfärs)

ris- eller äggnudlar

1 vitlöksklyfta

1 msk ostronsås

0,5 – 1 msk fisksås

1-2 tsk strösocker (motsvarande mängd sukrin för lchf-are)

lite vatten

ev grönsaker som gröna bönor, strimlade morötter etc

Börja med att lägga nudlarna i blöt i hett vatten. Under tiden fräser du vitlöken snabbt i en wok och lägger sedan i färsen, som du bryner ordentligt. Tillsätt ev grönsakerna och fortsätt att steka någon minut till. De ska vara krispiga och behålla färgen annars har du stekt för länge. Nu borde nudlarna vara mjuka, så du häller av vattnet och häller i dem i wokpannan. (Du kan klippa risnudlarna för att lättare svänga runt dem i woken.) Så fort du lagt i nudlarna kryddar du med fisksås, ostronsås och socker och blandar runt. Du kan tillsätta lite vatten om det känns för torrt, men det ska inte bli en blöt rätt. Smaka av så att nudlarna inte har en hård kärna. Om så skulle vara tillsätt mer vatten och blanda och vänd en stund till.

Röding Namya med platta risnudlar (fisksoppa)

Det här receptet fick jag av ägaren till thaishopen i Kiruna. Kan kännas lite omständlig att göra men väl värt besväret!

3-4 små rödingar

1 burk kokosmjölk (köp inte den magra varianten)

1 msk Namya currypsta

1 vitlöksklyfta

2 st krachai

5 körsbärstomater

5-6 dl fiskbuljong

1-2 msk fisksås

2-3 tsk palm- eller strösocker (motsvarande mängd sukrin för lchf-are)

1 strimlat kaffirlimeblad

1 liten näve Horapha (sweet basil)

1/4 förpackning platta risnudlar

Börja med att koka/sjuda fisken med lite salt och krachairötterna i några minuter beroende på fiskens storlek. Under tiden kokas kokosmjölk, Namyapasta, riven vitlök, kaffirlimelad, fisksås och socker i en annan kastrull och nudlarna blötläggs i varmt vatten i en bunke.

Ta upp fisken, rensa den ordentligt från ben och finfördela den med fingrarna för att inte få med ben. Innan fisken läggs i soppan tillsätter du fiskbuljong och tomater och sjuder ett par minuter. Lägg i fisken, nudlarna och sötbasilikan, späd med ytterligare fiskbuljong till önskad konsistens (soppa) och tillsätt ev mer fisksås och socker.

Nudlarna kan också läggas upp i en skål på bordet så får var och en ta för sig önskad mängd i soppan.Pa Pat Prik
(friterad fisk i röd currysås)

Mina kunskaper i thailändsk kokkonst har jag Aew att tacka för. Som den kvinnan kunde laga mat! Hon formligen trollade fram den ena läckerheten efter den andra i köket och jag önskar bara att jag hade nedtecknat allt. Hon lagade en gaeng på en gammal tjädertupp en gång som jag tyvärr inte skrev ner receptet på. Kanske jag någon gång vågar mig på att experimentera mig fram till något liknande..

Jag kommer att dela med mig av hennes recept som jag nedtecknat – och de är inget för veklingar! Här snackar vi HOT, HOT, HOT!

Det här receptet har jag modifierat så att det påminner om Gaeng Pla Choo Chee (hel fisk i röd currysås med kaffirlimebld)

ca 5 dl rapsolja

4-5 smårödngar (eller annan fisk)

1,5 msk röd currypasta (av märket Mae Ploy som du hittar i asiatiska livsmedelbutiker)

1-2 kaffirlimeblad

1 msk fisksås

0,5 msk palm- eller strösocker (motsvarande mängd sukrin för lchf-are)

2,5-3 dl kokosmjölk

Börja med att ta bort huvud och fenor från rödingarna. Dela fisken i 4-5 bitar beroende på fiskens storlek. Torka av fisken ordentligt.

Värm under tiden rapsoljan i en wok. Om du är osäker på temperaturen kan du prova med en liten bit vitt bröd. När oljan är tillräckligt het friterar du fiskbitarna mycket väl. Vänd fiskbitarna flera gånger i oljan så att de blir jämnt friterade.

Häll ut all olja förutom ca 1-2 msk. Var försiktig här. Oljan är het och kan sprätta. (Jag brukar först hälla oljan i en liten kastrull för att, när den svalnat, hälla över den i en glasburk med lock och lämna in den till deponin för sopor.)

Ställ tillbaka woken på plattan och minska värmen något. Dra fisken åt sidorna och lägg i currypastan. Stek currypastan i oljan i ca 1 minut samtidigt som du finfördelar den. Se upp så den inte blir bränd!

Lägg i de strimlade kaffirlimebladen och den strimlade chilin. Häll i fisksåsen och smaka av med socker så att du hittar en balans mellan hetta, sälta och sötma. Rör om ordentligt så att fiskbitarna blir omslutna av kryddorna. Tillsätt kokosmjölken och hetta upp den. Servera genast. Du kan om du vill strunta i kokosmjölken. Då blir rätten riktigt het!

Kap khun kaa Aew!