Idag var det ett riktigt skönt promenadväder. Solen börjar t o m att värma lite. Njuter av vetskapen att vi har den bästa tiden framför oss: vårvintern. Här har vi nämligen inte 4 utan 8 årstider och vårvintern är den klart bästa. Det är då Kiruna är öde förutom några vilsekomna turister som tagit sig upp från Icehotel i Jukkasjärvi bara för att finna stan tömd på folk. Vart har alla tagit vägen? Ja förmodligen har de begett sig upp till fjälls för att åka skidor, köra snöskoter och pimpla. Eller så har de åkt till sina stugor i Tornedalen för att åka skidor, köra snöskoter och pimpla.

Men än har inte den stora flykten från staden riktigt börjat på allvar. Den brukar komma igång till sportlovet vecka 10 och sedan är den stora frågan varje helg fram till 1 majhelgen: Vars ska vi åka?

Den 10 mars är ett heligt datum för alla fiskeentusiaster här, för då går Rautaspremiären av stapeln. Folk vallfärdar till den avlägsna sjön Rautasjaure ca 5 mil nordväst om Kiruna för att ligga i sina fiskearkar och pimpla röding. Det är endast tillåtet att fiska där under en begränsad tid i mars-april. Sjön är 2 mil lång och det brukar finnas ca 2 000 arkar där under premiärhelgen.

Och röding får man.

Det är en euforisk känsla att ligga inne i arken och se rödingstimmen i pimpelhålet. Vi brukar se till att hålla 2 pimpelspön igång för att hålla kvar stimmet kring våra pimpelhål. Sen är det bara att rycka, kroka av rödingen, på med mera maggots och ner med kroken igen.

När man pratar om storleken på rautasrödingen brukar man säga ’sju i en stekpanna’, vilket ger en ganska bra fingervisning. Det är därför som de är så bra att tillaga ’thaistyle’. De stora firrarna brukar man tillaga på traditionellt vis. Helst koka. Kokt röding ska vara en delikatess säger de som har smakat. Själv vill jag nog helst ugnssteka den i gräddsås. Eller grava. Eller göra sushi på.

Men nu skulle jag ju inte skriva om röding utan om dagens middagstips:

Gräddstuvad suovas med blomkåls- och broccoligratäng lchf.

Suovas är en samisk specialitet där man först torrsaltar renköttet och låter det ligga i 2-3 dygn och sedan röker i en rökkåta i 4-10 timmar, beroende på storleken på köttbitarna. Detta sätt att tillaga köttet på ingår i begreppet ’slow food’. Suovas är en delikatess och kan tillagas på enklast möjliga vis stekt i tunna skivor i rikligt med smör i en stekpanna, med ’gàhkku’ (vitt plattbröd) som man suger upp fettet med – eller så kan man piffa till det med olika tillbehör.

Till gräddstuvad suovas behöver du:

1 bit suovas på ren eller älg (ca 500 g)

1 gul lök

0.5 dl torkade trattkantareller

1-2 dl grädde

0,5 dl crème fraiche

nymalen svartpeppar

Skär suovas i riktigt tunna skivor. Skiva löken. Smält smör i en stekpanna och lägg i löken först. Stek på medelhög värme i några minuter. Smula sedan ner de torkade trattisarna och låt dem steka med en stund. Sedan läggs köttet i och får steka på hög värme i några minuter, bara så att det får en stekyta. I med grädde och crème fraiche och så ett par drag med pepparkvarnen. Suovas är ganska salt (i alla fall vår hemgjorda) så det behövs inget extra salt.

Till broccoli- och blomkålgratängen behöver du:

1 blomkålsstånd

1 broccolistånd

2 dl grädde

1 dl crème fraiche

1-2 ägg (beroende på om du vill ha en lös gratängsås eller mer som en äggstanning)

1-2 tsk sambal oelek

ca 2,5 dl riven ost (jag blandade Parmesan- och Västerbottenost)

salt och svartpeppar

Börja med att dela blomkål och broccoli i små buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 10 min. Under tiden blandas alla ingredienserna i en skål utom 1,5 dl ost. Slå av kokvattnet och låt broccoli- och blomkålsbuketterna ligga i kastrullen på den varma plattan en stund så att de vätskar av sig. Lägg över dem i en ugnsform, häll över gratängsåsen och strö över resten av den rivna osten. Gratinera i 225 grader i 15-20 minuter.

Idag åt vi middag ’på franskt’ med sallad och ost efter maten och drack ett Cahorsvin Vieux Noir, vars tanniner klarar av den kraftigt rökta suovasen.

Cahorsviner görs i sydvästra Frankrike, på Malbecdruvan, men har inte mycket gemensamt med den mesigare kusinen från Argentina. Cahorsviner är kraftiga, med mycket tanniner och passar alldeles utmärkt till vilt. Reserve du Vieux Noir är ett mycket prisvärt vin för endast 67:-

Bon appetit!