När jag är inne på temat slow-food ska jag passa på att dela med mig av recept på Gurpi , som precis som suovas är en samisk specialitet. Gurpi görs på malet ren- eller älgkött som saltas och viras in i magfettet från renen. Sedan röks gurpin i ca 4 timmar i en rökkåta. Gurpi är utmärkt utflyktsmat. Man skär den i skivor och steker i smör i en stekpanna eller Muuriikka över öppen eld. Jag brukar servera gurpi i pitabröd med sallad, tomat och hemgjord timjan- och basilikasås (se recept under övrigt). Man kan också servera den som hamburgare eller med råstekt potatis. Har man en Muuriikka är det väldigt praktiskt att steka gurpi, suovas och råstekt potatis tillsammans.

Grundrecept på gurpi

köttfärs av ren eller älg

salt

eventuellt mera mald renfeta (ska innehålla ca 30% fett)

magfettet från ren (eller gasbinda i tub från apoteket)

Ta ut färsen från frysen så att den precis hinner tina innan det ska rökas . När färsen tinat saltas den. Smaka av genom att steka en liten bit. Den ska vara saltare än när man exv gör köttbullar. Sen är det en smaksak hur mycket saltare man vill ha den.
Ca 3-400 g färs läggs i magfettet (som ser ut som en tunn hinna) som viks över färsen så att de blir som ett ganska platt (ca 3-4 cm) ovalt paket. Om man använder gasbinda i tub, knyter man till ena änden, fyller tuben, plattar till och knyter igen. Fördelen med magfettet är att den inte tas bort innan man steker gurpin.

När jag gör gurpi på ren vill jag ha kvar den rena smaken och använder endast salt. Men om jag använder älgfärs experimenterar jag gärna med olika kryddblandningar.

Jag har prövat mig fram med olika kryddblandningar och har nu två favoriter:

1. färsk röd chili och vitlök

2. Herbes de Provence och vitlök

Gurpi kan också torkas efter rökning och blir då en mycket god salami från Sapmi. Då passar det bra att krydda upp den med vitlök, chili etc Till salami ska man använda torkade kryddor och vitlök.

Leage buorre!