Ias vilda matblogg var på en smakföreställning med www.essenseoflapland.se igår kväll. Föreställningen hölls i Andrummet på Camp Ripan i Kiruna, som gav den en vacker inramning med dess assymetriskt sneda furutak och stora fönster, som suddar ut gränsen mellan inne och ute. Vägen som slingrar sig från receptionen till Andrummet var kantad med facklor i de höga snövallarna och precis utanför entrén stod eldkorgar med brinnande björkved. Björkarna runt Andrummet stod tysta och snötyngda och det kändes som om de blängde lite anklagande på mig, som var sen och körde ner bilen ända fram till entrén, och därmed förstörde själva introt till föreställningen. Om jag hade kommit i god tid hade jag hunnit promenera ner från parkeringen och kunnat njuta av den stjärnklara kirunakvällens tystnad som ger ro åt stressade själar.

Inne i Andrummet möttes jag av en sprakande brasa och en varmt leende Eva Gunnare, som fick mig att känna det som om föreställningen var riktad bara till mig. Vi hann prata en stund innan föreställningen och jag hann även med att ta några foton. Tyvärr hade jag glömt min externa blixt hemma, så jag fotade dels med den inbyggda blixten och dels manuellt utan stativ med högsta ISO. Inget av alterntiven ger bra bilder, men det var de enda som stod till buds.
Tur att Photoshop finns 🙂

Genom bilder, berättelser, sånger och smakbitar ger Eva en föreställning som talar till alla sinnen.

Vi bjöds inledningsvis på en visa, följd av gàhkku med skvattramgravat älgkött och lingonsirap.

Därefter fick vi, om jag inte minns fel, varm skvattramglögg. Sedan följde den ena munsbiten efter den andra; Det var björkkryddade dinkelsticks med fjällsyresås, hårt tunnbröd med enbärssmör, Jokkmokksost, torkade odon och petit choux med karamelliserad kvanne.

Till det bjöds vi på björksav och älgörtdricka.

Föreställningen kröntes av hjortrontryffel med hjortronsticks ackompanjerade av en jojk.

En mycket inspirerande kväll av och med Eva Gunnare Essense of Lapland.