Detta är i mitt tycke desserternas dessert. Man kan förnimma doften av hjortronmyr och beckolja och höra myggornas bssssssurrande en varmklibbig sommardag i augusti, bara av att se på bilden.

Det är svårt att beskriva känslan av att vara på en hjortronmyr för någon som aldrig upplevt det. Den bitterljuva känsla när man – efter ett par timmars letande efter skogens guld – förbannar sin dumhet att återigen ha gett sig ut på dessa tungtrampade marker som ligger flera kilometer från närmaste väg. Man klafsar fram mellan tuvorna och aktar sig noga för att kliva i svartmyren, för då vet man inte hur djupt man sjunker. Man stannar upp för att pusta ut och torka bort svetten som rinner nedför pannan. Aktar sig för att få beckolja i ögonen. Beckolja är det enda som hjälper mot myggen och knotten, som samlar sig som ett moln runt huvudet i sin jakt på blod, och tar sig in i andningsvägar, ögon och öron.

Och sedan, när man till slut hittar en plätt som lyser guldgul mitt i allt det grönbruna, glömmer man bort alla vedermödor och sätter sig på huk med hinken mellan knäna och plockar med båda händerna för att spara tid. För man vet att det inte dröjer länge förrän ryggen och knäna börjar värka, och solen som gassar obarmhärtig från en klarblå himmel får krafterna att sina.

Då är det dags för en kaffepaus uppe på torrbacken. Man lägger sig direkt på marken vid elden och njuter av röken som driver bort myggen, doften av suovas och gurpi som fräser i stekpannan och kaffet som puttrar i den sotiga skogskaffepannan. Tar en bit gàhkku, suger upp lite av fettet från stekpannan och lägger på några skivor suovas eller gurpi på brödet. Lägger några bitar kaffeost i botten av kosan och häller på starkt kaffe. Njuter av stillheten på de oändliga myrarna och åsynen av de åtråvärda guldgula bären. Vet att man kommer att återuppleva detta varje gång man tar ut en påse hjortron från frysen under de mörka och kalla vintermånaderna. Och nästa sommar är man här igen.

Till Hjortronparfait behöver du:

6 äggulor

70 g strösocker (gärna råsocker)

vispas i en bunke i vattenbad tills sockret smält. Lyft bort bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten svalnat.

60 -100 g hjortron

värms försiktigt med lite socker och pressas genom en finmaskig sil så att kärnorna blir kvar i silen. Blandas sedan i smeten tillsammans med

2 cl konjak

4 cl hjortronlikör

1/4 citron/lime (saften av)

Sist vispas

7 dl vispgrädde

som försiktigt vänds ner i smeten. Häll parfaiten i en stor form eller två mindre och ställ i frysen minst 4 timmar. Tips: Klä formen med plastfolie så är det lättare att få ut den ur formen. När parfaiten ska serveras bör man ta ut den i god tid så att den hinner tina lite. Servera den med rårörda hjortron och maränger gjorda av äggvitorna som blivit över.