Pa Pat Prik (friterad fisk i röd currysås)

Mina kunskaper i thailändsk kokkonst har jag Aew att tacka för. Som den kvinnan kunde laga mat! Hon formligen trollade fram den ena läckerheten efter den andra i köket och jag önskar bara att jag hade nedtecknat allt. Hon lagade en gaeng på en gammal tjädertupp en gång som jag tyvärr inte skrev ner receptet på. Kanske jag någon gång vågar mig på att experimentera mig fram till något liknande..

Jag kommer att dela med mig av hennes recept som jag nedtecknat – och de är inget för veklingar! Här snackar vi HOT, HOT, HOT!

Det här receptet har jag modifierat så att det påminner om Gaeng Pla Choo Chee (hel fisk i röd currysås med kaffirlimebld)

ca 5 dl rapsolja

4-5 smårödngar (eller annan fisk)

1,5 msk röd currypasta (av märket Mae Ploy som du hittar i asiatiska livsmedelbutiker)

2 kaffirlimeblad

1 röd chilifrukt (helst thailändsk)

1 msk fisksås

0,5 msk palm- eller strösocker (motsvarande mängd sukrin för lchf-are)

2,5-3 dl kokosmjölk

Börja med att ta bort huvud och fenor från rödingarna. Dela fisken i 4-5 bitar beroende på fiskens storlek. Torka av fisken ordentligt. Värm under tiden rapsoljan i en wok. Om du är osäker på temperaturen kan du prova med en liten bit vitt bröd. När oljan är tillräckligt het friterar du fiskbitarna mycket väl. Vänd fiskbitarna flera gånger i oljan så att de blir jämnt friterade.

Häll ut all olja förutom ca 1-2 msk. Var försiktig här. Oljan är het och kan sprätta. (Jag brukar först hälla oljan i en liten kastrull för att, när den svalnat, hälla över den i en glasburk med lock och lämna in den till deponin för sopor.)

Ställ tillbaka woken på plattan och minska värmen något. Dra fisken åt sidorna och lägg i currypastan. Stek currypastan i oljan i ca 1 minut samtidigt som du finfördelar den. Se upp så den inte blir bränd!

Lägg i de strimlade kaffirlimebladen och den strimlade chilin. Häll i fisksåsen och smaka av med socker så att du hittar en balans mellan hetta, sälta och sötma. Rör om ordentligt så att fiskbitarna blir omslutna av kryddorna. Tillsätt kokosmjölken och hetta upp den. Servera genast. Du kan om du vill strunta i kokosmjölken. Då blir rätten riktigt het!

Kab-kun kaa Aew!