Japansk mat är lätt och man känner sig aldrig proppmätt i magen efter en japansk måltid.
Att tillaga en Sukiyaki utan en elektrisk kokare, som man ställer på bordet och där var och en tillagar sin egen mat, kan vara lite tricky, men det går. Jag använder mig av en järngryta som jag ställer ovanpå en värmekälla av något slag. Man måste koka upp buljongen och tillbehören på spisen och sedan snabbt ställa grytan på bordet.

Sukiyaki är typisk vintermat i Japan då familjen samlas runt middagsbordet. Var och en tillreder sin egen mat genom att plocka det man vill ha av kött och grönsaker och lägga det i den sjudande buljongen.

Till Klassisk ’Kanto style’ Sukiyaki för
4 personer behöver man:

ca 500 g älgentrecôte

1 bit fast tofu

1 kinakålshuvud

1 bunt Pak Choy

4-8 shiitakesvampar eller champinjoner

1 purjolök, endast det vita

2 fpk udonnudlar

1 fpk shiratakinudlar

Till warishitasåsen behöver
man:

3 dl vatten

1 dl japansk soja

1/2 dl sake

1/2 dl mirin

1/2 dl socker

1 äggula/person vispat i en liten skål vid tallriken där man doppar kött och grönsaker

Börja med att blötlägga de torkade udonnudlarna i varmt vatten. Skölj
shiratakinudlarna och låt rinna av.

Skär den halvtinade entrecôten i så tunna skivor som möjligt (detta är
lättast att göra om köttet inte fått tina helt). Man kan dela skivorna i mindre
bitar. Arrangera dem på ett fat.

Skär tofun i så pass stora kuber att man kan plocka upp dem med pinnar
från grytan och lägg dem i en skål.

Strimla kinakål och pak choy och lägg upp dem på fat.

Skär bort foten på svamparna, skiva purjolöken och lägg dem i separata
skålar.

När man tillreder buljongen traditionellt börjar man med att blanda
alla ingredienser till såsen, utom sockret, hettar upp grytan och lägger i en
bit fett som får smälta. Sedan häller man i sockret och rör om och därefter de
övriga ingredienserna. Jag har förenklat det och blandar ingedienserna direkt i
grytan. Låter buljongen få ett uppkok och sjuda en liten stund för att
alkoholen i saken ska förångas.

Lägg 1/4 av köttet i grytan. När köttet kokar tillsätter man de övriga
ingredienserna: Börja med grönsaker och svamp, sedan tofu och shiratakinudlar.
Glöm inte att börja äta av köttet redan nu!

Lägg i mera kött och grönsaker i buljongen och när shiratakinudlarna är
slut läggs de blötlagda udonnudlarna i. Om buljongen ser ut att ta slut,
tillsätt lite mer vatten och soja.