Här i huset har vi en klar favorit och det är kanske den lättaste och snabbaste thairätten att tillaga MEN det är inte helt lätt att hitta den rätta balansen mellan hetta, sälta och sötma så ni får prova er fram till den rätta mängden fisksås och socker. Grejen är den att jag aldrig mäter upp när jag lagar mat, utan höftar och smakar mig fram, så mina måttangivelser stämmer inte alltid till 100% smiley

Jag köper alltid mina ingredienser (utom råvarorna) från thaishopen i Kiruna och aldrig från matvarubutikerna, eftersom dessa inte smakar lika bra. MEN har ni ingen asiatisk livsmedelsbutik i närheten så funkar det naturligtvis. UTOM currypastorna. De smakar helt annorlunda och är inget bra alternativ.

Jag använder bara wokpannor av kolstål eftersom de fördelar värmen bäst

Paka Phaw à l’Ia (älgfärsröra med holy basil)

ca 2 msk rapsolja

200 g älgfärs

200 g fläskfärs

en halv knippe Bai krapao/Holy Basil (helig basilika)

5 röda thailändska chilifrukter

3 finhackade vitlökar

ca 1 msk Nam Pla (fisksås)

ca 2-3 msk ostronsås

ca 0,5 -1 msk socker (palm- eller strösocker eller motsvarande mängd sukrin för lchf-are)

Stöt chilli (eventuellt med kärnorna borttagna för mildare smak) och vitlök i en mortel. Hetta upp oljan i en wok.

Jag kanske sparkar in öppna dörrar här men: använd ALDRIG olivolja när du lagar thaimat. Den har en alldeles för distinkt smak som inte passar i asiatisk matlagning. Igår när jag skulle woka upptäckte jag att jag hade slut på rapsolja, men då tog jag kokosolja istället. Hade köpt Kung Markattas ekologiska kokosolja på Ica. Kokosolja rekommenderas inom lchf eftersom den har så många hälsofrämjande egenskaper. Det ska även finnas kokosolja som inte har så framträdande kokossmak. Du hittar den på hälsokostaffärer.

Fräs chili och vitlök i en wokpanna tills vitlöken är gyllenbrun. Tillsätt färsen och stek den på hög värme tills den brynts. Eftersom älgfärs är så mycket magrare än fläskfärs kan du behöva öka mängden olja. Här kan tilläggas att thaimat ska wokas på så hög värme som möjligt. Jag kör oftast på tolvan, men då måste man ha alla ingredienserna färdigskurna och arbeta snabbt. This is fast food at its best! Smaksätt med Nam Pla, oystersauce och socker. Inte allt på en gång. Smaka dig fram till en bra balans. När du fått fram en bra balans tillsätter du holy basilbladen och rör om i några minuter tills bladen blivit mjuka (annars smaka det inte bra). Till skillnad mot sweet basil (som blandas i precis innan servering, måste holy basil stekas en stund för att det ska bli bra)

Om du inte kan få tag på färsk helig basilika, ersätt den INTE med den vanliga sorten eller sötbasilika, eftersom de smakar helt annorlunda! Vad du kan göra är:

1. Köpa fröer och odla själv i ett soligt fönster. Har du turen att ha ett växthus så kan du med fördel ha dem där under sommaren.

2. Bunkra upp Chilli Paste with holy basil när du har vägarna förbi en asiatisk matbutik. Denna ersätter allt utom köttfärs och olja. Då börjar du med att bryna köttärsen i olja och sedan tillsätter du chilipastan. Du kan nog behöva tillsätta mer socker – om du inte går på lchf diet vill säga.

Tips: Om du går på lchf-diet och inte kan äta ris, är riven blomkål kokad i 10 sekunder i vatten ett fullgott alternativ. Alternativt shiratakinudlar.