Röding Namya med platta risnudlar (fisksoppa)

Det här receptet fick jag av ägaren till thaishopen i Kiruna. Kan kännas lite omständlig att göra men väl värt besväret!

3-4 små rödingar

1 burk kokosmjölk (köp inte den magra varianten)

1 msk Namya currypsta

1 vitlöksklyfta

2 st krachai

5 körsbärstomater

5-6 dl fiskbuljong

1-2 msk fisksås

2-3 tsk palm- eller strösocker (motsvarande mängd sukrin för lchf-are)

1 strimlat kaffirlimeblad

1 liten näve Horapha (sweet basil)

1/4 förpackning platta risnudlar (sharatakinudlar för lchf-are)

Börja med att koka/sjuda fisken med lite salt och krachairötterna i några minuter beroende på fiskens storlek. Under tiden kokas kokosmjölk, Namyapasta, riven vitlök, kaffirlimelad, fisksås och socker i en annan kastrull och nudlarna blötläggs i varmt vatten i en bunke.

Ta upp fisken, rensa den ordentligt från ben och finfördela den med fingrarna för att inte få med ben. Innan fisken läggs i soppan tillsätter du fiskbuljong och tomater och sjuder ett par minuter. Lägg i fisken, nudlarna och sötbasilikan, späd med ytterligare fiskbuljong till önskad konsistens (soppa) och tillsätt ev mer fisksås och socker.

Nudlarna kan också läggas upp i en skål på bordet så får var och en ta för sig önskad mängd i soppan.