Röding Namya med platta risnudlar (fisksoppa)
Det här receptet fick jag av ägaren till thaishopen i Kiruna. Kan kännas lite omständlig att göra men väl värt besväret!
3-4 små rödingar
1 burk kokosmjölk (köp inte den magra varianten)
1 msk Namya currypsta
1 vitlöksklyfta
2 st krachai
5 körsbärstomater
5-6 dl fiskbuljong
1-2 msk fisksås
2-3 tsk palm- eller strösocker (motsvarande mängd sukrin för lchf-are)
1 strimlat kaffirlimeblad
1 liten näve Horapha (sweet basil)
1/4 förpackning platta risnudlar (sharatakinudlar för lchf-are)
Börja med att koka/sjuda fisken med lite salt och krachairötterna i några minuter beroende på fiskens storlek. Under tiden kokas kokosmjölk, Namyapasta, riven vitlök, kaffirlimelad, fisksås och socker i en annan kastrull och nudlarna blötläggs i varmt vatten i en bunke.
Ta upp fisken, rensa den ordentligt från ben och finfördela den med fingrarna för att inte få med ben. Innan fisken läggs i soppan tillsätter du fiskbuljong och tomater och sjuder ett par minuter. Lägg i fisken, nudlarna och sötbasilikan, späd med ytterligare fiskbuljong till önskad konsistens (soppa) och tillsätt ev mer fisksås och socker.
Nudlarna kan också läggas upp i en skål på bordet så får var och en ta för sig önskad mängd i soppan.