Dagens middagstips är älgryggbiff med ratatouille.

’När man lagar ratatouille fylls köket med en doft av Provence’ är inledningsfrasen till receptet på den provencalska grönsaksgrytan i Det goda franska köket. Jag hade inte kunnat beskriva det bättre själv. På mina resor i Frankrike bunkrar jag alltid upp med Herbes de Provence, som jag köper i lösvikt på le marché au paysan. Herbes de Provence är en kryddörtblandning av rosmarin, timjan, kyndel, salvia, mejram, basilika, oregano och ibland lavendel.

I Det goda franska köket finns kryddblandningen inte med i receptet. Men för mig är en ratatouille utan Herbes de Provence som en Kirunasommar utan mygg.

Ratatouille passar till en grillad eller stekt köttbit, eller varför inte som ensamrätt med exempelvis bulgur. Jag har ätit en variant av ratatouille tillagad i ugnen med ajvar och chèvre och serverad med bulgur. Jättegott!

Till en ratatouille (för 6 personer) behöver man:

2 auberginer

2 zucchini

1 tsk salt

Jag brukar skära auberginer och zucchini (oskalade) i bitar, lägga dem i ett durkslag och strö salt över. Låter dem stå i ca 30 minuter och torkar av dem med hushållspapper. Sedan följer jag Julia Childs råd och steker dem för sig i en stekpanna med olivolja. Inte för mycket i pannan åt gången. Sedan lägger jag dem i en gryta allt eftersom de bryns.

3 1/2 dl tunt skivad gul lök

2 skivade gröna eller röda paprikor

2 krossade vitlöksklyftor

Steks i 10 minuter eller tills de är mjuka. Häll över dem i grytan med aubergin och zucchini och rör om.

3-4 dl krossade tomater

salt (tänk på att auberginen och zucchinin redan är saltade)

nymalen svartpeppar

1 tsk Herbes de Provence

Tillsätt tomaterna, rör om och krydda. Smaka av, lägg på ett lock och låt småkoka i ca 30 minuter eller tills det mesta avvätskan kokatsbort. Det ska bara vara ett par matskedar olivolja kvar i botten på grytan.

3 msk persilja strös på innan servering.

This image has an empty alt attribute; its file name is ratatouille.jpg

Ryggbiffen steks i en blandning av kallpressad olivolja och smör på hög värme, ca 1 minut på varje sida. Till min son som vill ha sin biff ’bleu’, låter jag biffen glida genom stekpannan och voilà! smiley

Till älgbiff och ratatouille brukar jag servera exempelvis en Ripasso eller en Barone Ricasoli på box.

Bon appetit!