Tapenade är en oliv- och kaprisröra från Provence som man serverar som tilltugg. Jag serverar den på ugnsrostade skivor av Baguette rustique eller på vanligt rostbröd, som jag skär bort kanterna på och delar i fyra trekanter. Innan man rostar brödet penslas skivorna med olivolja (det räcker att göra det på en sida). Ugnstemp ca 250 grader.

Till en Tapenade behöver man:

250 g avrunna urkärnade svarta oliver

50-100 g väl avrunnen och sköljd kapris (beror på hur stark kaprissmak man vill ha. Jag nöjer mig med 50 g)

6 avsköljda sardellfiléer

2 vitlöksklyftor

1 nypa Herbes de Provence

1 nypa flingsalt

nymalen svartpeppar

3/4 – 1 dl god olivolja

Mosa oliver, kapris, och sardeller med en stavmixer. Stöt vitlök, örter, salt och peppar till en massa i en mortel. Eller gör som jag: Släng allt i en matberedare och kör på puls tills allt mixats. Häll sedan olivoljan sakta genom matarröret medan matberedaren går. Man behöver skrapa ner massan från kanterna då och då. Et voilà! Eller easy-peacy! som en viss lättklädd kock brukar säga.

Till Crostini med tapenade passar ett rosévin – varför inte en Bandol från Provence -eller bubbel.