Pizzabotten LCHF

Hittade ett riktigt bra recept på pizzabotten på www.lchfrecept.com

2 ägg

salt

2 msk olivolja

1 msk grädde

4 msk vatten

3 msk fiberhusk

1 krm bakpulver

Vispa äggen med saltet tills det blir fluffigt. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda väl och låt det stå och svälla i 10 minuter. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Lägg en bit plastfolie över smeten och tryck till med handflatan och forma den så tunt som möjligt. Grädda i 10-15 minuter i 225 grader/200 i varmluftsugn. Detta blir en stor pizza som täcker nästan hela plåten. Man kan naturligtvis göra 2 små istället. Öka värmen till 250 grader när pizzabottnen tagits ut.

Lägg på fyllningen genast och grädda klart. Min favorit är:

Pizza med parmaskinka, mozzarella , basilika och kalamataoliver

Tomatsås à l’Ia (se nedan)

2 mozzarellaklumpar (helst originalet av buffelmjölk)

1 grabbnäve kalamataoliver

5-6 skivor Parmaskinka (eller annan prosciutto)

ruccola

Tips: Gör tomatsåsen innan du börjar med pizzabottnen! Till den behöver du:

1 finhackad gul lök

1 finhackad vitlök

1 msk olivolja

Stek löken och vitlöken i olivolja i en stekpanna i ca 10 minuter, eller tills löken mjuknat.

400 g krossade tomater

3 msk tomatpuré

(1 tsk socker eller sukrin) kan uteslutas helt

1-2 tsk flingsalt

nymalen svartpeppar

oregano

basilika

Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, flingsalt, svartpeppar, oregano, basilika och ev socker/sukrin och låt tomatsåsen koka ihop. Låt svalna något innan den breds över pizzabottnen. Lägg sedan på skivad mozzarella och oliver och skjuts in i ugnen i ca 5 minuter. Min svåger, som har ett förflutet som pizzabagare – och som bakar världen godaste pizzor – har lärt mig att pizzan är färdig när tomatsås och ost har smält ihop och bubblar på ytan. Lägg på skinkan och ruccolan efter att du tagit ut pizzan från ugnen.

Vad ska man dricka till pizzan då? Chianti, Valpolicella eller Barbera är några säkra kort om man föredrar rött. Fast har man en box Allegro hemma så funkar det också. Föredrar man ett rosévin så kan jag rekommendera Bandol eller Altosur.

Buon appetito!