Det jag saknar mest nu när jag går på LCHF är bröd. Jag som oftast ätit en frukost bestående av kaffe och macka, har lite svårt med att bara äta ägg med fisk eller charkuterier och yoghurt. Snålvattnet börjar rinna bara jag tänker på mitt hembakade surdegsbröd.

Ibland känns det som om jag skulle kunna döda för ett rostat bröd med hemgjord marmelad.

Desto gladare blev jag när husbandet kom hem med en bakbok Baka matbröd med LCHF av Mariann Andersson! Nu kan jag snabbt sno ihop lite bröd på morgonen när jag känner att jag kräks på ägg.

Alla ingredienserna har jag hittat på ICA Kvantum i Kiruna – men köper hellre från Hälsokraft där de har ekologiska produkter.

Har hunnit med att baka två sorters bröd. Inget av dem ger den riktiga matbrödskänslan, men de funkar som frukostbröd.

Frökusar (6 bröd)

Sätt på ugnen på 190 grader.

4 ägg

Vispas till en luftig smet med elvisp i ca 3 minuter.

1 1/2 dl turkisk yoghurt

tillsätts och blandas väl.

2 dl mandelmjöl

1 dl linfrön

1 dl hackade solrosfrön

2 msk kokosnötmjöl

2 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Blanda de torra inredienserna och rör ner i smeten. Låt smeten svälla i 10 minuter. Forma 6 runda eller fyrkantiga bröd på ett bakplåtspapper.

Hela solroskärnor

Strö över solroskärnor. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

Nötkusar (6 stycken)

Sätt på ugnen på 190 grader.

4 ägg

Vispas luftiga i ca 3 minuter med elvisp.

1 1/2 dl turkisk yoghurt

Tillsätts och blandas väl.

1 dl mandelmjöl

2 dl malda eller mixade valnötskärnor

1/2 dl Fibrex flingor

1 1/2 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Låt stå och svälla i 10 minuter. Forma 6 runda eller fyrkantiga, något platta ’kusar’ på en plåt med bakplåtspapper.

Finhackade valnötter

Strö finhackad valnötter på kusarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.