Kom hem hungrig och trött från jobbet i fredags och hade inte riktigt ork till att ställa mig vid spisen. Husbandet hade tagit fram en förpackning älgfärs, men eftersom tacotemat kändes något uttjatat, gällde det att hitta på något annat och det snabbt innan blodsockernivån skulle sjunka till en farlig nivå. Ja, inte farlig för min hälsa – utan farlig för min omgivning!

På skolorna i Kiruna kommun brukar de servera en älg/renfärssoppa med strimlad vitkål som kallas Nikkaluoktasoppa. Som lärare har jag tvingats äta den då jag ätit pedagogiskt med eleverna. I will say no more… Men det gav mig idén till att koka en soppa på älgfärs. Hittade ett recept på köttfärssoppa LCHF på www.recept.nu som jag modifierade något.

1 gul finhackad gul lök

Steks i en blandning av olivolja och smör. Jag droppade även i lite Spice is Nice Chilli från Renée Voltaire.

400-500 g älgfärs

Tillsätts och fräses med löken.

4 bifftomater eller 200 g ekologiska krossade tomater

2 röda paprikor i små tärningar

(1 stjälkselleri)

tärnade valfria rotfrukter för den som inte går på lchf

tillsätts och får puttra i 10 minuter.

1-2 dl vispgrädde

3 dl buljong på viltfond

2 msk dijonsenap

salt

nymalen svartpeppar

tillsätts och får koka upp och sedan småkoka i 5-10 minuter.

Under tiden görs en kräm på

150 g fetaost

2 dl crème fraiche

(1 klyfta riven vitlök)

salt

nymalen svartpeppar

Jag serverade strimlade råa sugarsnaps och sockerärtor till soppan för att få den lite crunchy.