Denna äppelpaj med äggkräm är ljuvligt god och lätt att göra trots de olika momenten. Har du en varmluftsugn med paj/pizzaläge behöver du inte ens förgrädda pajskalet.
Tarte Normande aux pommes (6-8 pers)
Förvärm ugnen till 175 grader.
Paté Brisée Sucré (söt pajdeg)
150 g (ekologisk) vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1/4 tsk salt
120 g kallt smör i sockerbitsstora kuber
4 – 4 1/2 msk kallt vatten
Lägg de torra ingredienserna i en matberedare och kör på puls några varv så att de blandas. Lägg smörkuberna ovanpå. Kör tills smörets blandats med mjölet. Häll i vattnet genom matarröret. Obs! Inte allt på en gång! Kör bara tills degen precis går ihop.
Sedan kan man antingen kavla ut degen eller trycka ut den direkt i formen med mjöliga händer.
350-400 g skalade äppelskivor
60 g strösocker
1/2 – 1 tsk kanel
Lägg äppelskivorna i en plastpåse, tillsätt socker och kanel, skaka om och häll ut dem i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills äpplena är mjuka.
Under tiden görs äggkrämen:
1 ägg
60 g strösocker
Vispas med elvisp tills smeten är så tjock att det går att forma band.
30 g mjöl
1 1/4 dl grädde
3 msk calvados eller cognac
Vispa i mjölet, sedan grädden och sist calva eller cognac. Häll smeten över äppelpajen och ställ in den i ugnen och grädda i ca 10 minuter (äggkrämen ska pösa upp).
florsocker
Ta ut pajen, strö över rikligt med florsocker och fortsätt gräddningen i ca 10 minuter till.
Servera pajen varm eller ljummen.