Denna äppelpaj med äggkräm är ljuvligt god och lätt att göra trots de olika momenten. Har du en varmluftsugn med paj/pizzaläge behöver du inte ens förgrädda pajskalet.

Tarte Normande aux pommes (6-8 pers)

Förvärm ugnen till 175 grader.

Paté Brisée Sucré (söt pajdeg)

150 g (ekologisk) vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

1/4 tsk salt

120 g kallt smör i sockerbitsstora kuber

4 – 4 1/2 msk kallt vatten

Lägg de torra ingredienserna i en matberedare och kör på puls några varv så att de blandas. Lägg smörkuberna ovanpå. Kör tills smörets blandats med mjölet. Häll i vattnet genom matarröret. Obs! Inte allt på en gång! Kör bara tills degen precis går ihop.

Sedan kan man antingen kavla ut degen eller trycka ut den direkt i formen med mjöliga händer.

350-400 g skalade äppelskivor

60 g strösocker

1/2 – 1 tsk kanel

Lägg äppelskivorna i en plastpåse, tillsätt socker och kanel, skaka om och häll ut dem i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills äpplena är mjuka.

Under tiden görs äggkrämen:

1 ägg

60 g strösocker

Vispas med elvisp tills smeten är så tjock att det går att forma band.

30 g mjöl

1 1/4 dl grädde

3 msk calvados eller cognac

Vispa i mjölet, sedan grädden och sist calva eller cognac. Häll smeten över äppelpajen och ställ in den i ugnen och grädda i ca 10 minuter (äggkrämen ska pösa upp).

florsocker

Ta ut pajen, strö över rikligt med florsocker och fortsätt gräddningen i ca 10 minuter till.

Servera pajen varm eller ljummen.