Husbandet var inbjuden att jaga rådjur och hjort i Umeåtrakten i höstas och passade även på att plocka trattkantareller, eftersom denna delikata svamp inte växer på våra breddgrader. En full papperskasse fick han ihop. Hemkommen snickrade han ihop en torkställning av myggnät och brädor som han ställde på bockar framför luftvärmepumpen i hallen. Genialiskt! Svamparna torkade på 2 dygn. Vad ska man med dyra svamptorkar till när man har en Oppfinnar-Jocke i huset! En burk torkade trattisar är en mycket uppskattad gå-bort-present har jag upptäckt.

Kantarellsoppa (4 personer)

2 dl torkade trattkantareller

2 msk smör

Blötlägg
trattisarna i minst 30 minuter. Krama ur dem lite och stek dem i en tjockbottnad
kastrull till vätskan avdunstat.

2-3 schalottenlökar

Hacka löken
fint och fräs i smör tillsammans med trattisarna tills löken är genomskinlig.

(½ dl portvin, cherry eller en msk cognac)

5 dl grönsaksfond

3 dl vispgrädde

½ msk japansk soja (Tamari)

salt

nymalen svartpeppar

Tillsätt
övriga ingredienser. Låt soppan få ett uppkok och låt sjuda i 15-20 minuter.
Mixa soppan med en stavmixer direkt i kastrullen.