Sauce à l’Estragon: Vitvinssås med dragon
efter Julia Childs recept

Detta är en sås som man kan äta med sked! Börja med att koka ihop örtessensen:

2 ½ dl torrt vitt vin

2 msk finhackad schalottenlök

4 msk finhackad färsk dragon eller 2 msk torkad

Lägg alla ingredienserna i en liten kastrull och koka tills endast 3 msk återstår.

Sauce Velouté: Vit grundsås

30 g smör

30 g (ekologisk) vetemjöl

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet och koka på låg värme i ca 2 minuter utan att mjölet bryns.

4,5 dl kokande grönsaksbuljong (baserad på fond på flaska – ej buljongtärning!)

Ta kastrullen med redningen från värmen. När redningen slutat bubbla slås den kokande buljongen i under vispning. (På detta sätt undviker man klimpar i såsen). Fortsätt att koka såsen under vispning i ca 1-2 minuter.

salt

nymalen svartpeppar

Om olyckan skulle vara framme och man skulle få klimpar i såsen är det bara att sila den genom en finmaskig sil och sedan sjuda den under ca 5 minuter.

När såsen är färdig silar man ner örtessensen i den och låter sjuda i ca 3 minuter.

15-30 g mjukt smör

2-3 msk finhackade örtkryddor eller
persilja

Ta kastrullen av värmen och rör ner smör och örtkryddor.

Till rödingen med vitvinssås drack vi en Sauvignon Blanc Les Fumées Blanches (som jag även hade i såsen).