Lamm i all ära, men inget går upp mot älgfilé! Efter en långfredag på skoterutflykt med husbandet, sis och svåger, var jag lite mör och hade dessutom inte planerat in något speciellt inför påskaftonens middag, mer än att jag tagit fram den sista biten älgfilé från höstens älgjakt. Men mat måste man ju ha så nu gällde det att hitta på något som skulle gå snabbt att sno ihop!

Efter lite rotande i kylen hittade jag färsk sparris och prosciutto. Förrätt – check.

Blåbär har jag i frysen. Dessert – check

Lasses torkade trattisar har vi i mängder. Sås – check

Husbandet fixade rostad potatis och rotfrukter i ugn, dukade och korkade upp vinet. Jag började med såsen

Trattkantarellsås (3-4 pers)

eftersom jag går på lchf reder jag inte såsen utan reducerar den och blankar av den med smör.

en näve torkade trattisar

en msk smör

jag brukar smula ner en del av de torkade trattisarna i det smälta smöret och låta en del vara hela. Steker dem några minuter på låg värme och tillsätter sedan

1 msk viltfond med kantarellsmak

3-4 dl vatten

som jag låter reducera tills hälften återstår. Tillsätter

1 dl grädde

1 dl crème fraiche

1 msk cognac

nymalen svartpeppar

ev salt

när filéerna är färdigstekta häller jag den avfettade stekskyn i såsen och avslutar med att blanka av den med en skiva smör.

Ugnsrostad potatis med morötter och lök

oskalad potatis

2-3 morötter

1 gul lök

1 finhackad eller riven vitlöksklyfta

flingsalt

nymalen svartpeppar

(Herbes de Provence)

en rejäl slatt god olivolja

Dela eller klyfta potatisen utan att skala den. Ugnsrostad potatis med skal är mycket godare än utan. Skär gul lök i klyftor och morötterna i stavar. Lägg allt i en ugnsform, slatta över olivoljan, den hackad vitlöken, salt, peppar och Herbes de Provence. Rosta i ugnen i 225 grader i ca 20-30 minuter. Man kan ugnsrosta det man har hemma: auberginer, zucchini, paprika, sparris, sockerärtor, sugar snaps, broccoli, blomkål etc

Jag som inte får äta potatis åt Vitkål med Sambal (under kategori LCHF)

Medan såsen puttrade på spisen och potatisen var i ugnen förberedde jag förrätten:

Prosciuttolindad sparris med vinaigrette (2 pers)

en bunt grön sparris

kokas i kraftigt saltat vatten i ca 2 minuter. Grillas sedan i en grillpanna penslad med olivolja

4 skivor prosciutto

Lägg 2 skivor prosciutto lite omlott på en assiett. Lägg på den grillade sparrisen (3-4/pers)

1 msk balsamicovinäger

2 msk kallpressad olivolja

1 tsk Dijonsenap

salt

nymalen svartpeppar

blandas och ringlas över.

(Man kan även ringla balsamicocrème på assietten som på bilden)


Älgtournedos

Putsa filén och skär den i 4 cm tjocka skivor. Linda en baconskiva runt varje bit och fäst med en tandpetare. Bryn köttet och krydda med

salt

nymalen svartpeppar

timjan (färsk eller torkad)

Lägg köttet i en ugnssäker form med lite vatten i botten och efterstek 5-10 minuter i ugn 175 grader.

Servera älgtournedos med exempelvis ugnsrostade rotsaker, kantarellsås och svartvinbärsgelé.

En Châteauneuf du Pape, Saint Emilion eller en Medoc sitter som en smäck. En Amarone skäms inte heller i detta sällskap.

Blåbärspaj LCHF

125 g smör

smältes. Börja med att pensla pajformen med det. Sedan blandas

2 1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl kokosflingor

1/2 dl stevia strö

1 tsk bakpulver

och rörs ner i det smälta smöret tillssammans med

1 ägg

Häll smeten i pajformen och förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Jag har en varmluftsugn med pajfunktion och trots att jag förgräddade pajdegen i 5 minuter (i 175 grader), blev den ’geggig’ i botten.

5 dl blåbär

2 dl turkisk yoghurt/crème fraiche

1 ägg

1 tsk vaniljextrakt

1 dl stevia strö

blandas och hälls över den förgräddade pajdegen. Den kommer att pösa upp på sidorna eftersom den inte blir fast som en vanlig pajdeg. Fortsätt att grädda den i ca 20 minuter. Servera den ljummen som den är eller med glass eller grädde. Den blev riktigt god och resterna äter vi upp idag.

Ha en fortsatt trevlig påskhelg och glöm inte att ställa om klockan idag.