Äntligen har jag hittat ett recept på LCHF-bröd UTAN kokosnötmjöl! Jag förstår inte hur man kan skriva saker som ’äntligen ett riktigt bröd för dig som går på LCHF’ eller använda superlativ som: ’godaste LCHF-brödet’. Det är ju inte sant! Allt jag hitintills smakat påminner om scones – med kokossmak. De bakas alla med bakpulver och ger inte ’brödtextur’ eller riktig brödsmak. Jag förstår heller inte varför man måste använda kokosnötmjöl i alla recept. Kokos är gott i fikabröd och i desserter – men i matbröd! BIG NO NO!

Nu har jag i alla fall gjort ett långpannebröd som INTE innehåller kokosmjöl. Huruvida det är ätbart återstår att se…

Här är i alla fall receptet, som jag halverade eftersom det var ett första försök. Är inte så förtjust i brödkryddor som anis och fänkål, men tänkte att de kanske döljer mandelmjölsmaken och därmed mera påminner om matbröd. Glömde saltet så det var ju för väl att jag bara gjorde en halv sats!

Sätt ugnen på 200 grader.

1 dl pofibrer
2 dl mandelmjöl
3 msk fiberhusk
4 msk Fibrex
3 msk bakpulver
1 msk brödkryddor (kan uteslutas)
Lite salt

Blandas i en skål.

4 msk smält smör
6 ägg
250 g keso eller cottage cheese

Smält smöret i mikro. Kör ägg och keso med en stavmixer. Tillsätt ägg- och kesoblandningen och smöret i bunken med de torra ingredienserna. Låt stå i 10 minuter. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut degen till en stor fyrkant.
Strö över frön, tex pumpafrön och/eller solroskärnor. Ställ in plåten i mitten av ugnen i 15-20 min.
Låt brödet svalna på galler innan det skärs upp..

Jag gjorde en macka på min norrlandsgravade lax och crème fraiche med stenbitsrom. Smaken av anis och fänkål passade riktigt bra till den gravade laxen. Klart godkänt – men inte skulle jag skriva ’Äntligen ett riktigt bröd för er som går på LCHF!’