Dagens middagstips är Pulled moose

Orginalet till Pulled moose är Pulled pork och det finns otaliga varianter på detta recept. Man använder en hel fläskkarré eller, om man gör en Pulled beef, högrev. Det gemensamma för denna rätt är att köttet ska stekas mycket långsamt, 5-8 timmar i 125 grader i ugnen. Köttet är färdigt när det går att riva isär det med en gaffel, därav namnet. ’Pull’ = dra. Jag testade med en bit älgfransyska i brist på högrev. Fransyskan är en betydligt magrare styckningsdetalj, så vi får se hur den blir. Det doftar i alla fall ljuvligt i köket!

Till min Pulled moose har jag använt

1-1,5 kg älgfransyska
1 msk spiskummin
1 tsk torkad smulad oregano
1/2 msk
Chipotle chilipulver (rökt chili)

1/2 msk paprikapulver
1 msk Hickory flingsalt (röksmak)

Gnid in ruben i köttet och lägg det i en gjutjärnsgryta. Låt stå i 1 timme i 100-140 grader.

1 hackad gul lök
4 skivade vitlöksklyftor

läggs köttet efter 1 timme. Låt stå i ugnen i ytterligare 1 timme. Under tiden görs BBQ-såsen.

2 dl
ketchup

1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 tsk farinsocker/råsocker/Stevia strö (Obs! Om du använder koncentrerad Stevia räcker det med ett kryddmått)
1 msk liquid smoke
2 tsk salt

1-2 msk whisky
1/2 dl vatten

Blanda ingredienserna till BBQ-såsen i en kastrull och koka upp. Sjud såsen i ca 10 minuter. Ta ut stekgrytan efter en timme och häll i såsen. Skrapa ner löken i såsen och rör om. Låt stå i ytterligare 3 timmar. Om köttet går att dra isär med 2 gafflar så är det färdigt. Om inte: låt stå ytterligare en timme. Om såsen torkat upp: späd med mera vatten. Smaka av.

Så här ser det alltså ut när det är färdigt. Rekommenderas att äta på hamburgerbröd eller i tortillas med exempelvis coleslaw, sallad etc.