Det har på många sätt varit en hektisk tid för Ias vilda
(catering) och bloggandet har inte varit prio ett.

Under våren fick jag en förfrågan om att göra
en förrätt för 50 personer till ett bröllop, vilket lät som ett
spännande utmaning som jag naturligtvis inte kunde tacka nej till. Då det
dessutom var goda vänner som skulle gifta sig och jag var bjuden på bröllopet,
så tog jag mig an utmaningen med glädje.

Första uppgiften var att komponera en rätt värdig ett
bröllop. Jag gav det blivande brudparet olika förslag och de bestämde sig för
rökta laxrullar med Philadelphiaost och pepparrot på salladsbädd. Beställningen
gjordes på den rökta laxen och på eftermiddagen dagen innan bröllopet åkte jag
och värdinnan till ICA Kvantum för att inhandla alla ingredienser. Väl på plats
insåg jag att jag beställt alldeles för lite rökt lax. Hur hade jag tänkt där???
Nu var god råd väldigt dyra!

Efter överläggning med brudgummen enades vi om att lägga
till sikrom serverad på klassiskt vis med crème fraiche och rödlök. Han hade
inte många minuter på sig att hinna till Thornéus renprodukter för att inhandla
sikrommen innan de skulle stänga för helgen. Men han hann! Och förrätten var
räddad!

Den blev mycket uppskattad och jag blev faktiskt riktigt
nöjd med slutresultatet. Tyvärr hann jag inte med att fota, men har efterlyst ett foto, som ska komma inom kort.

Den 5 juni fick jag sedan en förfrågan från www.girontravel.se som erbjuder samiska upplevelser i Kiruna och drivs av mina vänner Håkan och Marie
Enoksson, om att medverka i en ’samisk happening’ den 12 juni. Kort om tid, speciellt med tanke på att jag även hade mitt heltidsjobb som språklärare. Men det lät alltför spännande för att jag skulle kunna tacka nej.

Arrangemanget
skulle genomföras utanför den samiska byn Ravtas 2 mil nordväst om Kiruna.
Gästerna, som kom från södra Sverige, skulle få lära sig om den samiska
kulturen och min medverkan skulle dels bestå i att servera en trerätters
egenkomponerad middag för 30 personer, dels baka gàhkku med gästerna. Gàhkku är en samisk mjukkaka som bakas över öppen eld. Förr i tiden användes en tunn sten, helst inte tjockare än 2 cm, men idag använder de flesta en s k Muurikka då det är tidsödande att leta efter den perfekta bakstenen och den dessutom lätt spricker.

En av aktiviteterna bestod i att gästerna skulle
baka sin egen gàhkku.

Eftersom platsen för arrangemanget låg ca en halv kilometer
från byn och endast kunde nås till fots eller med ATV (All Terrain Vehicle,
allmänt kallad fyr- eller sexhjuling), gällde det att komponera en meny som
dels skulle fungera att fraktas i ett fyrhjulingssläp på en skumpig skogsstig och
dels skulle kunna serveras i en làvvu, som är en samiskt tältkåta.

Jag skred till verket med att först komponera en meny som
skulle fungera.

Förrätt: Gravad fjällröding på tunnbröd från Piteå,
med sikromssås.

Varmrätt: Grillad suovas (rökt renkött) i gàhkku, med wokade primörer
och

timjan- och basilikasås

Dessert: Mandelmusslor med hjortron och grädde, kokkaffe med kaffeost. Kaffesost är en norrländsk specialitet där man häller kaffet över osten som sedan får dra åt sig kaffesmaken. När kaffet är urdrucket äter man upp osten.

För att förbereda mig inför brödbaket åkte jag och Håkan ut
till lavvun tre dagar innan själva arrangemanget för att provbaka. Jag hade
gjort degen hemma och så fort den var klar kastade jag mig i bilen med
degbunke, bakbord, kruskavel och baksten. Väl framme i Ravtas bytte jag fordon
och hoppade på Håkans ’sexhjuling’ och så skumpade vi iväg efter den inte helt
släta skogsstigen. Framme vid kåtan hade degen sjunkit ihop av den omilda
behandlingen men innan vi fått upp eld och kommit igång med bakandet hade den
jäst fint igen.

Det kändes som om jag var i mitt rätta element där jag satt grensle
över en björkstock och formade ämnen av degen på ett bakbord av trä medan elden
sprakade.

Det här var både Håkans och mitt första sommararrangemang, trots att
Håkan drivit sitt turistföretag i flera år. Hitintills hade hans verksamhet
bestått av vinterturer med ren eller skoter, men nu ville han utveckla
verksamheten till att även erbjuda sommararrangemang. Och det var där jag kom
in i bilden. Vi diskuterade och planerade medan jag kavlade ut bröden och Håkan
gräddade. Allt fungerade över förväntan och bröden fick godkänt av både Håkan
och hans familj. Nu kände jag mig lugn. Det var brödbaket som jag oroat mig
mest för och då jag nu testkört alla moment kunde jag slappna av…

Sedan var det dags grava rödingen och baka mandelmusslorna.
Att baka mandelmusslor är ingen konst. Problemet uppstår först när man ska få ut
dem ur formarma. Ska nog ändra konceptet till mandelflarn…

Dagen D kom med ynka 6 grader och mulet – efter 2 veckors
sommarvärme av sällan skådat slag, då temperaturen hade gått upp till ofattbara 25 grader vissa dagar – och regnet hängde i luften. Jag hoppades att
gästerna skulle ha kläder för Kirunaväder…Men efter några timmar sprack molnen upp
och till kvällen hade vi ett sagolikt väder med midnattsolen som glödde från en
molnfri himmel.

Två dagar senare tog min första och sista och enda studentexamen. Till studentmottagningen hade han beställt mammas hemlagade thailändska buffé. På midsommardagen gifte sig min lillasyster i Jukkasjärvi kyrka och efter månader av planering fick jag i sista stund lämna walk-over som toastmadame p g a en elak halsinfektion, som i skrivandets stund fortfarande kräver antibiotikabehandling. Men nu tar Ias vilda en välbehövlig semester och önskar alla en trevlig sommar!

Foto: Marie Enoksson (sista bilden Ia)