Av förra årets älgkött återstod en bit innanlår och en bit sida när det var dags att tömma frysen för rengöring inför höstens slakt av både älg och ren. Av innanlåret blev det möra biffar med rostad butternut squash, vitlöksfrästa färska haricots verts, trattkantarellsås och hemgjord svartvinbärsgelé.

Butternut squash var en ny och angenäm bekantskap. Jag delade en liten butternut squash i fyra delar, skrapade ur kärnorna och lade dem i en ugnsform. Ringlade över lite olivolja, strödde på flingsalt och nymalen svartpeppar och så skjuts in i ugnen i 175 grader i 40 minuter. Ljuvligt gott! Butternut squash innehåller 10 g kolhydrater, så det är ett helt ok alternativ till potatis om man vill undvika kolhydrater.

Under tiden gjorde jag såsen på torkade trattkantareller, som jag smular ner i lite smör, rör om i någon minut och reder en sås av

1 msk viltfond
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk Maizena redning för ljusa såser
1 msk calvados/konjak/portvin
salt, peppar

Maizena redning är bekväm att använda då man bara häller mjölet direkt i den kokande såsen under vispning.

Haricots verts passar jag alltid på att köpa när det finns färska, som är crunchy och något helt annat än de sladdriga sakerna man hittar i frysdisken. Jag fräser dem i lite olivolja och smör i ca 10-15 minuter på medelstark värme under omrörning. I slutet fräser jag med en vitlöksklyfta, saltar, pepprar och strör över hackad persilja.

Dags för köttet:
Skär ut ca 2 cm tjocka biffar som och torka av dem med hushållspapper. Banka ut lite försiktigt med handen till hälften av tjockleken. Hetta upp olja och lägger i en klick smör. När smöret slutat bubbla läggs köttbiffarna i stekpannan 2-3 åt gången. Sänk värmen till 8-10 beroende hur blodig du vill ha din biff. Åt min son, som vill ha riktigt blodiga biffar bleu, steker jag snabbt på högsta värme. Åt husbandet, som vill ha sitt kött well done drar jag ner värmen till 6 och åt mig själv, som föredrar köttet medium rare steker jag på 9-10.

Man kan känna hur väl genomstekt en biff är genom att trycka lite på den: känns det som kinden är den medium rare och känns den som hakan är den well done.Hur man gör en svartvinbärsgelé kan du läsa om i kategorin Övrigt

En Amarone satt som en smäck till den möra älgbiffen.