Efter en fantastisk sommar med sol och värme var det dags för att ta tillvara det som naturen så frikostigt bjöd på denna sommar. Det blev flera turer både på hjortronmyren och i blåbärsskogen. Lingon har jag kvar från i fjol så det hoppade jag.
I svampskogen blev det bara en liten tur i år och i den egna trädgården har det skördats rabarber, tomater, gurka, sallad, sockerärtor, jordgubbar, mandelpotatis och svarta vinbär. Det har kokats klappgröt och bakats blåbärsbullar och rabarber- och blåbärspajer. Det har syltats och saftats och gjorts marmelad, gelé och inläggningar. Skördetider är häärliga tider!

Moneymaker och Black Cherry från eget växthus i korg från Senegal. Den 21 september skördade jag de sista.


Jordgubbarna mognade sent i år. Men å andra sidan skördar jag fortfarande i mitten av september. Vilket höst!

Färska hjortron med glass och mandelflarn. Hjortron är mycket c-vitaminrika och jag äter dem gärna till frukostyoghurten.

Mandelflarn

Mandelflarnens knäckiga sötma möter de härligt friska hjortronen och tillsammans med äkta vaniljglass blir det kärlek.

100 g smör
1 dl ekologiskt rörsocker (eller strösocker)

smältes i en kastrull under omrörning.

100 g ekologisk mandelmjöl eller finmalen mandel
2 msk ekologisk vetemjöl
1 msk ekologisk mjölk 3 %

Blandas i under omrörning. Låt puttra i ett par minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Klicka ut drygt 1 tsk på bakplåtspapper. De flyter ut rejält under gräddningen så 9 kakor på ett ark räcker. Grädda 5-6 minuter. Låt svalna på bakplåtspappret som dragits av plåten.

Plättar med hemgjord sylt

Gör en plättsmet på

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Blandas i en skål.

5-6 dl mjölk

Tillsätt hälften av mjölken under uppvispning. Häll i resten av mjölken.
3 ägg

Sist vispas äggen ner i smeten.

30-50 g smör

Om man vill kan man smälta en del av smöret och blanda i smeten. Man kan låta smeten stå i 20 -30 minuter innan man börjar grädda plättarna, antingen i en plättlagg för småplättar eller i en crêpespanna..

Plättar med hjortron- och blåbärssylt. Och ja, det heter plättar vare sig de är små eller stora! Pannkaka gör man i ugnen.


Blåbärssylt, blåbärskräm, blåbärsbullar och finsk blåbärspaj.

Mustikkapiirakka – finsk blåbärspaj

Gör en vanlig bulldeg på 1/2 liter mjölk. Med SMÖR. Och kardemumma. Låt degen jäsa övertäckt i minst 30 minuter. Ta upp degen och knåda den försiktigt på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut den ena halvan till en rektangel något större än din långpanna, medan den andra halvan får vila under bakduk. Lägg det utkavlade degarket på ett bakplåtspapper i långpannan.

ca 1,2 liter blåbär
2 dl strösocker
3 msk potatismjöl

hälls i en plastpåse. Skaka påsen så att allt blandas och sprid ut jämnt över degarket och vik in kanterna. Ta ut bitar av den resterande degen och rulla dem till långa remsor. Kavla ut dem tunt. Lägg ut som ett rutmöster och nyp fast remsorna i degkanten. Under tiden som man gör rutmönstret hinner degen jäsa, så efterjäsning behövs ej. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter. Låt svalna ordentligt innan man skär upp ca 5 centimeters rutor.


Mina barndoms smaker. Detta är den enda blåbärspajen värd namnet.

Blåbärsbullar med mandelflarn

Av den andra deghalvan gör jag kanelbullar med blåbär. Kavla ut hela degen. Bred på en blandning av smör, socker och kanel och strö på rikligt med blåbär. Rulla ihop och skär 2-3 cm tjocka bitar som läggs i bullformar. Låt bullarna jäsa under duk i ca 15-20 minuter. Pensla med resten av det uppvispade ägget och strö på mandelflarn. Grädda i 250 grader i 5-10 minuter

Mina hallon hinner aldrig mogna här i fjällvärlden, inte ens under en sommar som denna, men jag har en generös väninna med enorma hallonbuskar i Paksuniemi utanför Jukkasjäri, där jag får skörda. Kiruna ligger i växtzon 8 och Jukkasjärvi/Paksuniemi som endast ligger 13-17 km sydost har mycket bättre växtbetingelser tack vare att byarna ligger i en älvdal. Vilken lyx det är att ta fram ekologiskt odlad hallon till yoghurten! Tack Anja!

Den godaste svarvinbärssaften görs på:

5 l svarta vinbär
3 l vatten
3 dl socker per liter avrunnen saft

Svarta vinbär som man själv odlat behöver ej sköljas eller repas.
Har du stora mängder vinbär är det enklast att använda en Saft Maja, annars kan du koka bären i en stor syltgryta och låta dem rinna av i en silduk.

Om du använder en Saft-Maja varvar du bär och socker i bärkorgen och tappar direkt på flaskor. Av 5 liter ångade bär blir det ca 4-5 liter saft. Ånga saften i 1 timme.

Om du inte har en Saft-Maja gör du som följer: Koka upp bär och vatten. Kläm bären mot grytans kanter så att de avger mesta möjliga saft.

Koka i högst 20 minuter. Häll upp bärmassan i en silduk på en saftställning. Låt självrinna i minst 2 timmar.

Mät upp och häll den avrunna saften i syltgrytan. Koka upp och häll i socket under omrörning. Koka häftigt utan lock i högst 15 minuter. Skumma noga.

Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Jag brukar diska ur dem och sedan lägga dem på ett ugnsgaller i ugnen i 100 grader i 5-10 minuter. Förvarar man dem kallt behövs ingen konserveringsmedel. Om man inte har bra förvaringsmöjligheter kan man frysa in saften i plastflaskor. Då behövs inte heller så mycket socker. Kom bara ihåg att inte fylla ända upp, utan lämna plats för den frusna saften att expandera.

Svartvinbärsgelé

2 l ej riktigt mogna svarta vinbär
6 dl vatten
800 g socker per liter avrunnen saft.

Koka upp vattnet och lägg i bären. Koka dem i ca 5 minuter under lock. Pressa dem mot kastrullens kanter så att de avger mesta möjliga saft.

Häll över bären i silduk och låt dem självrinna i 30 minuter. Mät upp saften och koka den i 5 minuter. Häll i sockret under omrörning och låt koka i minst 10 minuter.

Gör geléprovet genom att hälla ett par tsk gelé på ett litet fat och sedan dra med skeden genom gelén. Om gelén inte rinner ihop genast är den färdig. Om den rinner ihop direkt koka den några minuter till och gör provet igen. Upprepa tills gelén är klar. Häll upp på väl rengjorda varma burkar.

Om gelén inte skulle stelna trots upprepade försök, vilket kan bero på att bären är för mogna, späd med mera vatten och använd som saft.

Blåbärssylt

2 liter blåbär
1/2 – 1 dl vatten
6-9 dl socker

Koka bären med vattnet i ca 10 minuter under lock. Tag kastrullen från värmen och häll i sockret, lite i taget, under omrörning. Hetta upp långsamt och koka sakta i ca 5 minuter. Skumma väl och ös upp i väl rengjorda, varma burkar. Om man kokar mycket sylt på en gång kan man behöva tillsätta 1 kryddmått natriumbensoat. Jag kokar bara upp några burkar åt gången och förvarar resten av blåbären i frysen. På så sätt behöver man inte använda konserveringsmedel.

Blueberry lemoncurd

Om du gillar lemoncurd kommer du att älska denna blueberrycurd som fanns med i Allt om Mat nr 11 2013.

Till ca 4 dl:

250 g blåbär
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 ägg
1/2 citron, rivet skal
1/2 dl pressad citron
50 g rumsvarmt smör

Koka blåbär och vatten ca 10 minuter. Mosa bären och passera genom en finmaskig sil.
Vispa ihop socker och ägg i en skål. Blanda ner blåbärspuré, citronskal och citronsaft.
Ställ skålen över ett hett vattenbad och vispa tills krämen tjocknat. Rör ner smöret i små klickar.
Häll upp curden genom en finmaskig sil i väl rengjorda, varma glasburkar. Förslut direkt och låt kallna. Håller drygt en vecka i kylskåp.

Rabarber- och päronmarmelad med vaniljstång

Min syster hade gjort en makalöst god rabarber- och päronmarmelad när jag var på besök på Fröslunda B&B i somras. Jag ville dock ha med vaniljsmak och komponerade min egen marmelad av rabarber från trädgården och päron från ICA Kvantum.

400 g rabarber och päron (ungefär hälften av varje)i små bitar
1 ituskuren vaniljstång

Kokas på svag värme under ca 15 minuter. Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i marmeladen.

300 g syltsocker

rörs ner under omrörning. Fortsätt koka under ca 5 minuter. Häll upp på väl rengjorda, varma glasburkar.

Av förra året lingon kokade jag saft som jag sedan gjorde klappgröt av. En dessert från min barndom.

Klappgröt

5 dl vatten
1dl mannagryn
1 1/2 dl lingonsaft
1 tsk vaniljsocker

Koka upp vatten och saft. Häll i mannagrynen under vispning. Låt gröten få ett uppkok och koka sedan på svag värme i 5 minuter. Häll över gröten i en stor bunke, strö över vaniljsockret och vispa med elvisp i ca 15 minuter tills gröten är riktigt fluffig.
Servera med gräddmjölk eller treprocentig mjölk.

I år blev det bara en tur i svampskogen. Av smör-, sand-, björk- och tegelröd björksopp blev det en ljuvligt god svampsås till älgsteken. Av skäggriskorna blev det en finsk risksallad.I Finland plockar man mycket riskor. De förvälls och varvas med grovsalt i stora burkar. På skäggriskor måste man först rensa bort ’skägget’ från hatten innan de förvälls i lättsaltat vatten i minst 10 minuter. Jag gör det två gånger och häller bort kokvattnet efter varje uppkok och kramar sedan vätskan ur svampen.

Finsk risksallad

2-3 dl förvällda, avsvalnade, hackade skäggriskor
2 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1/2 finhackad rödlök eller gräslök
1 finhackad saltgurka
1/2 finhackat äpple
rikligt med finhackad dill och ev persilja
nymalen svartpeppar
flingsalt

Blanda ihop allt och låt stå i några timmar – helst över natten. Bred på rikligt på en rostad brödskiva och voilà en Toast Skogen!

Happy, happy days!!

(som en viss lättklädd kock brukar säga)