Dagens middagstips: Pulled pork

Efter en period av nästan uteslutande älg- och renkött bestämde jag mig för att laga en Pulled pork. Har tidigare försökt mig på en Pulled moose. Nästa gång ska jag testa en Pulled reindeer. Detta är ett riktigt långkok som behöver minst 5 timmar i ugnen.

Sätt på ugnen på 125 grader och gör kryddblandningen:

1-2 tsk Chipotle chilipeppar (Chipotle är rökt chili)
1 msk paprikapulver
1 msk torkad, smulad oregano
1 msk mald spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 msk Hickory flingsalt
(som har en rökt smak)

1,3-1,5 kg benfri fläskkarré

Torka av köttet, gör många stick i köttet med en gaffel (för att kryddorna ska tränga in bättre). Klappa och gnid in kryddblandningen i köttet. Lägg köttet i exv en gjutjärnspanna, lägg på lock och ställ in grytan i ugnen. Man kan med fördel förberereda hit dagen innan. Låt då köttet stå på en tallrik under plast i kylen.

Efter 1 timme läggs

1 hackad gul lök
4 skivade vitlöksklyftor

på köttet som får stå i ugnen i ytterligare 1 timme. Gör BBQ-såsen:

2 dl ketchup
1 msk dijonsenap
2 tsk farinsocker
1 msk liquid smoke
1 tsk Worcestershiresås

nymalen svartpeppar
1 tsk salt

blandas i en kastrull och får koka upp. Sjud i 10 minuter. Häll såsen i stekgrytan när en timme gått och skrapa ner löken i såsen.

Låt stå ytterligare 3-4 timmar i ugnen. När köttet går att riva isär med en gaffel är det färdigt.


Servera i tortillas eller på hamburgerbröd tillsammans med exv en coleslaw

4-5 dl riven vitkål
1 riven morot
1/2 skivad rödlök eller 10 cm purjo
1 dl crème fraiche
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk Dijonsenap
nymalen svartpeppar
flingsalt

Jag gjorde coleslaw utan majonnäs, vilket passar bättre till den här rätten med så pass mycket hetta. Man kan också servera bara turkisk yoghurt eller gräddfil till som lindrar hettan.