Ceviche på röding eller laxöring (8 pers)

300 g röding, laxöring (eller lax)
3 lime
1/2 msk flingsalt

Obs! Kom ihåg att frysa fisken i minst 5 dygn innan!

Skär laxöringen/laxen i små kuber ca 1 cm. Lägg kuberna i en skål och pressa över saften från 2 lime och strö på (fling)salt. Låt fisken marinera i 40-60 minuter, beroende på hur tillagad du vill ha den. Häll bort vätskan.

1 avokado
2
äpplen
1/2 mango
1/3 gurka
1
urkärnad chili med ’hinnorna’ borttagna
en knippe färsk koriander

Skala mangon, gurkan och äpplet. Gröp ur avokadon. Skär äpple, avokado, gurka och mango i lika stora bitar som fisken. Hacka chilin. Plocka bladen från korianderplantan och hacka. Blanda allt med fisken strax innan servering. Smaka av med

mera lime om det behövs
flingsalt och nymalen svartpeppar

Sist blandas korianderbladen i så att de behåller sin fräschör. Smaka av med salt och peppar och ev ytterligare lime. Försök att hitta en bra balans mellan sötma, syra och sälta. Lägg upp cevichen i genomskinliga glas på fot och garnera med en chilistrimla och ett korianderblad. Skär en lime i klyftor, skär ett snett snitt i varje klyfta och placera klyftan på kanten av glaset.

En Pinot Gris från Alsace fungerar utmärkt till eller en torr Riesling med sötma.

Det går alldeles utmärkt att servera ceviche som den är, men om man vill ha ett litet bröd till så varför inte ett fröstick.

Rostade frösticks

0.5 dl pumpakärnor
0.5 dl sesamfrön
0.5 dl linfrö
0.5 dl solroskärnor
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
0.25 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1 tsk flingsalt

Rör ihop allt i en bunke och låt stå i 10 minuter. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut/kavla smeten till ett tunt lager över hela plåten. Dra av bakplåtspapperet och sporra ut ’sticks’ med en degsporre eller en pizzaslicer. Grädda i 150 grader i 45-60 minuter. Om frösticksen fortfarande känns mjuka efter rekommenderad tid, låt dem stå kvar med ugnen avstängd och ev ugnsluckan på glänt.