Rödingpaté med sikromssås

550 g rödingfilé  

1/2 dl fint tärnad morot  

1/2 dl fint skuren purjolök  

1/2 msk salt  

3 äggvitor  

5 dl vispgrädde
nymalen svartpeppar


Börja med att sätta ugnen på 125 grader. Förväll sedan morot- och purjolöksbitarna i högst 1 minut. Spola omedelbart i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.

Skär ca 150 g av rödingfilén i avlånga fingertjocka bitar och resten i mindre kuber. Ställ kallt.Obs! När man gör paté är det viktigt att alla ingredienser är kalla. Man kan även kyla ner skålen och kniven till matberedaren.

Kör rödingkuberna med saltet i matberedare några varv. Tillsätt äggvitorna och kör ytterligare några varv och sedan grädden i en jämn stråle. Dra några varv med svartpepparkvarnen. Tillsätt morot och purjolök och rör om försiktigt, bara så att de blandas.
Smöra en 1 1/2 liters bakform. Fyll formen till hälften med färs. Lägg de avlånga rödingbitarna som en sträng på
mitten. Strö över lite salt.Fyll på med resten av färsen och jämna till ytan. Täck med folie.



Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme tills innertemperaturen
är 60°. Låt rödingpatén svalna i kallt vatten och sedan kallna i kylskåp minst 2
timmar före servering.

Servera rödingpatén med en kall sås på crème fraiche och sik- eller löjrom.

En Chardonnay från Bourgogne passar finfint till patén.