Den 26-27 oktober 2013 var jag inbjuden till en samisk experimentverkstad i Jokkmokk där vi, några glada amatörer, med hjälp av en samisk kock, nämligen den eminente Kristoffer Åström, skulle skapa olika rätter baserade på råvaror från Sàpmi.

När klockan ringde halv fem på lördagsmorgonen kände jag mig inte speciellt inspirerad att hoppa in i bilen och åka till den nya ’järnvägsstationen’ i Kiruna. Där kunde jag välja mellan att stå i kylan och vänta på att Norrtågs personal skulle städa färdigt, eller trängas med ett gäng morgonpigga hockeyspelande ungdomar i en provisorisk ’väntsal’ på 20 kvadrat. På grund av kylan valde jag dock det senare alternativet. Efter drygt en timmes tågresa till Gällivare satte jag mig i deras provisoriska vänthall för att invänta Anna-Terese, som skulle hämta upp mig, för att sedan plocka upp ytterligare en deltagare, Carina, och vidare mot oändligheten. Nej, mot Jokkmokk var det.

Innan vi var framme 1,5 timme senare kändes det som om vi känt varandra länge. Det är något speciellt med människorna här uppe som gör att man känner sig avslappnad även i nya konstellationer. Väl framme på Samernas Utbildningscentrum möttes vi av ett Buoris från Sunna-Kaisa Israelsson och Britt-Inger Blind, som var arrangörer för experimentverkstan. Två fantastiska kvinnor, som brinner för att utveckla samisk mat. På plats fanns även de övriga deltagarna John-Erling Utsi och Dan Jåma, som båda är dokumentärfilmare och författare. Vem vet, kanske det blir en dokumentärfilm i framtiden om våra entusiastiska försök till experimentell matlagning i Jokkmokk en helg i oktober då snön vräkte ner.

Denna helg och en tidigare experimentverkstad i Grövelsjön sommaren 2013 ska utmynna i en kokbok, som ska ges ut av Slowfood Sàpmi. Viktoria Harnesk, en av författarna till kokboken, följde intresserat vårt arbete under de två dagarna medan fingrarna trummade på tangentbordet. Det ska bli spännande att se om någon av ’mina’ rätter kommer med! På söndagen anlände Bianca Cox Brandon, en matfotograf som fick mig att titta upp och le över stekgrytan som självaste Leila Lindholm.

Den 3 mars 2014 är det bokrelease för ’Smak på Sápmi’. Can’t wait!

Vi fick tillgång till olika styckningsdetaljer av ren; tunga, hjärta, lever, filé, sida och innanlår; förädlat renkött som suovas, gurpi och Jokkmokkskorv; röding och sik, färska hjortron, lingon och blåbär, torkade kråkbär och tranbär.
Vi hade även tillgång till fantastiska tillbehör som torkad svamp, lokalproducerad bärsirap på kråkbär, odon, hjortron, lokalproducerad Skabramost, mese och yoghurt etc.

Vi delades in i tre grupper och jag fick äran att jobba med John-Erling. Vilket team-work vi hade! Vi skulle komponera en trerätters middag och vår första uppgift bestod i att göra 2-3 tapasrätter. John och jag bestämde oss för att använda tunga och gurpi. Tungan marinerade vi i salt, socker, lime, vitlök, koriander och röd chili och serverade på ett finbladigt salladsblad. Gurpin stekte vi och serverade på ett rostat surdegsbröd och toppade med en timjan- och basilikakräm. (Recepten finns under kategori Renkött)

Vår andra uppgift bestod i att använda en valfri styckningsdetalj från ren och tillaga den på ett nytt sätt. Vi valde sida, som är en styckningsdetalj som oftast torkas. John-Erling berättade att han brukar fylla den, rulla ihop och steka rullen långsamt i ugn. Han började med att bena ur sidan och putsa bort överflödigt fett, och jag ’brände av’ benen i ugnen, för att sedan koka en fond på dem till såsen. Vi fyllde sidan med stekt bacon, Carljohansvamp och lök, för att sedan krydda med salt, nymalen svartpeppar, färsk timjan och färsk rosmarin. Vi penslade den uppbundna rullen med en blandning av olivolja med basilika och smält smör och ugnstekte den i ca 60 minuter i 160 grader. Den blev otroligt mör och saftig.

Till det serverade vi en Skabramduschesse, tranbärssås och kråkbärsgelé. (Receptet finns under kategori Renkött)

Till dessert gjorde vi en pot de chocolat med hjortron och havrecrunch. (Receptet finns under kategori Dessert)

Vi jobbade från 10 till 6 med uppehåll för lunch och sedan satte vi oss till bords för att avsmaka varandras rätter.

Jag som har en förkärlek till asiatisk mat med hetta älskade Dans och Anna-Tereses tapas; sikceviche och rå lever och hjärta doppad i het buljong med asiatisk touch. Yummi!


Sunna-Kaisas och Carinas lingonpaj med vaniljsås var otroligt fräsch och något som jag definitivt kommer att prova hemma.

Söndagens tema var dels fisk och dels renskav. Jag och John gjorde en inte helt lyckad halstrad sik med syrligt mos och en ’Jukkaslåda’på renskav som gjorde succé. Speciellt hos vår matpanel som bestod av tre lågstadieelever från sameskolan, som hade min Jukkaslåda som en av favoriterna. Yeey!! (Receptet finns under kategori Renkött)

Min egen favorit var Dans och Anna-Tereses renskavs-teriyaki. (Recept finns under kategorin Renkött)

Efter två dagars ihärdigt kockande sa vi tack och adjö för denna gång. Nu väntar jag ivrigt på en kurs i korvstoppning.