Jukkaslåda (6 personer)

Jukkaslådan har sitt ursprung på Värdshuset i Jukkasjärvi där jag arbetade i början på 80-talet, långt innan Ice Hotel var påtänkt. Renskav var en standardmeny till lunch och när det blev mycket renskav över från lunchen kom någon på att göra denna utsökta gratäng. Jag har ’förfinat’ den något genom att tillsätta svamp och Skabramost, som är en delikat lokalproducerad ost från Jokkmokk. Har ni vägarna förbi så KÖP! Den påminner lite om Västerbottensost men den är inte lika påträngande i smaken, mindre salt och något nötigare i smaken.

500 g skivad potatis
300 g renskav
150 g bacon
1 gul lök
15 g torkade trattkantareller
(eller annan svamp, torkad eller färsk, motsvarande mängd)
2-3 dl Skabramost (eller annan smakrik ost)
3 dl grädde
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att steka bacon skuren i småbitar i en stekgryta. Lägg sedan i lök och efter en stund den blötlagda och urkramade svampen, som fått stekas i en torr stekpanna tills all vätska förångats. Sist läggs renskaven i som får steka med tills den brynts. Salta och peppra.

Lägg hälften av den skivade potatisen omlott i en ugnsform. Lägg sedan på renskavsröran och avsluta med resten av potatisen. Häll över grädden och strö över osten. Skjuts in i ugnen i ca 40 minuter till potatisen är mjuk och Jukkaslådan fått en fin färg. Servera med en grönsallad.