ÄNTLIGEN får man sätta igång med julbaket! Jag är uppvuxen med sju sorters kakor till jul. Mamma bakade alltid lussekatter, anisbröd, pepparkakor, finska pinnar, wienerstänger, vaniljdrömmar och strassburgare till jul.

Vi barn har följt i hennes fotspår och mina två yngre systrar gör fantastiska bakverk och julgodis som man skulle kunna döda för!

Med åren kom svärmor Helvis tigerkaka att bli ett stående inslag i julbaket. Och Jessicas Snickerskakor…En ljuvlig fruktkaka med konjak från Allt om Mat…rulltårta med päronkonjak…Vissa jular har det inte stoppat med sju sorter.

I år har jag hunnit baka pepparkakor och saffransbröd. Jag ska inte säga att detta är världens godaste pepparkaksdeg – men tro mig: Den är god!

Ias pepparkakor

250 g rumsvarmt smör

4 1/2 dl socker, varav hälften muscovadosocker

Blanda socker och smör tills det blir poröst. Tillsätt

1 1/2 dl sirap, varav 1/2 dl mörk sirap

1 ägg

Häll sakta i

1 1/2 dl standardmjölk

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

1 1/2 tsk mald kryddnejlika

1 1/2 tsk mald ingefära

1 1/2 tsk mald kanel

1 tsk mald kardemumma

1 msk bikarbonat

13-14 dl ekologisk vetemjöl

Låt degen vila över natten i kyl. Degen blir ganska lös, men den blir fastare efter 1 natt i kylen.

Kavla ut så tunt du bara kan och tryck ut figurer. Grädda i 200 grader i ca 5 minuter. Om du vill dekorera pepparkakorna med kristyr gör du en tjock blandning av

4 dl florsocker

äggvita från 1 ägg

några droppar 12 % ättikssprit

Skrapa ner kristyren i en plastpåse och klipp ett pyttelitet hål i ena kanten. Spritsa mönster på kakorna och låt kristyren torka ordentligt innan du packar ner dem i burkar.

Saffransbröd

För att få saftiga saffransbröd rekommenderas ofta kesella i degen. Jag har aldrig använt det och mina saffransbröd blir alltid saftiga vare sig jag gör lussekatter eller – som här- fyllda lussebullar. Hemligheten är att göra degen lösare än vanlig bulldeg. Den myckna smörmängden gör att degen blir lätt att baka ut ändå. Sedan kan man låta bli att smälta smöret och lägga russinen i blöt för att ytterligare förhindra att bullarna blir torra.

2 dl russin

1 msk mörk rom

1 msk vatten

Russinen läggs i blöt några timmar innan baket (eller över natten)

3 påsar saffran

1 tsk mörk rom

Blandas i en kopp. Rom (eller annan sprit tar fram smakerna ännu mer)

300 g rumsvarmt smör

2 dl ekologisk råsocker

rörs ihop tills det blir fluffigt. Tillsätt sedan

1 liter fingervarm ekologisk standardmjölk (ej över 37 grader!)

under omrörning

2 jäst för söta degar

1 tsk salt

blandas i en skål tills jästen har smält. Häll över blandningen i degbunken, rör om och tillsätt sedan

saffran

1 ägg

ca 2 l ekologisk vetemjöl

Låt degen jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats till dubbel storlek. Stjälp upp degen på bakbord och dela den i 4 delar. Arbeta med en del och låt resten vila under bakduk. Knåda degen lite försiktigt för att få ut eventuella luftbubblor. Kavla ut en rektangel. Bred ut en blandning av

smör, mandelmassa, kanel och vätska från romrussinen

Strö sedan över russin och rulla ihop. Skär ca 2 cm tjocka skivor och lägg omlott i en sockerkaksform. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med

1 ekologiskt ägg

Strö över

ekologisk rörsocker

mandelspån

Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter. Om du har varmluftsugn sänker du värmen med 20 grader och ställer in alla formarna samtidigt. Låt bröden svalna något innan du stjälper upp dem på galler för att svalna helt.