Ingen jul utan finska rotsakslådor: Porkkanalaattikko (morotslåda) och Lanttulaattikko (kålrotslåda). De passar bra till köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och julskinka. Det går alldeles utmärkt att tillaga dem flera veckor i förväg och frysa ogräddade för att ta fram några timmar innan de ska serveras. Allt för att minska julstressen.

Porkkanalaattikko

(finsk morotspudding)

1 kg morötter

skala morötterna och dela dem i 4-5 bitar. Koka dem i lättsaltat vatten.

1 dl grötris

2 dl vatten

1 krm salt

Under tiden kokas riset i en annan kastrull.

När morötterna är mjuka hälls vattnet av och morötterna mosas grovt. Låt svalna. När morötterna svalnat blandas de med riset och

1/2 – 1 dl standardmjölk

1 tsk sirap

ev mera salt

Häll blandningen i en ugnssäker, smord form. Strö över ströbröd. Hit kan rätten förberedas flera dagar i förväg och sedan frysas in. Ta fram morotspuddingen några timmar innan servering och låt tina i rumstemperatur. Klicka på smör och grädda i 200 grader i ca 40 minuter eller tills puddingen fått färg.

Lanttulaattikko

(finsk kålrotspudding)

1 kg kålrot

200 g potatis

Skär kålrot och potatis i stora bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. När de är mjuka hälls vattnet bort och kålroten och potatisen mosas grovt. När moset svalnat blandas det med

2 dl grädde

2 dl mjölk

1/2 dl ströbröd

2 msk mörk sirap

1/4 tsk malen muskotnöt

2 ägg

Häll blandningen i en ugnsfast, smörad form. Strö över ca 1/2 dl ströbröd. Hit kan rätten förberedas flera dagar i förväg, frysas ner och tas fram i rumstemperatur några timmar innan servering. Klicka över ca 25 g smör. Grädda i 200 grader i ca 40-50 minuter eller tills puddingen fått fin färg.

Olkaa hyvä!