Patron gillar att lägga ut isnät – och jag gillar att patron gillar att lägga ut isnät.

Min pappa höll på med isfiske så länge han levde. Det var ingen lek ska jag säga! Han sågade upp två stora fyrkantiga hål i isen och sköt iväg en s k ’isbjörn’ från det ena hålet till det andra, vilket är ett delikat precisionsgöra. Det fanns inga neoprenhandskar på den tiden så det blev kallt om fingrarna. Nätet fästes i isbjörnens lina och drogs på så sätt från ett hål till ett annat ca 10-20 meter därifrån.

Patron fick en ’härvel’ av mig i julklapp för ett antal år sedan, vilken underlättar arbetet betydligt. Fast det händer att han använder ’isbjörn’ än idag.

När isen bär och innan dagarna blir för korta, vilket sker under en kort tid i november lägger han ut nät 3-4 gånger. I år hade vi turen att få flera stora laxöringar som jag ska grava idag. Det är lättast att filéa fisken om den är halvtinad.

OBS! Kom ihåg att fisk som ska gravas måste frysas i minst 5 dygn innan.

Man kan använda röding eller sik till dessa recept. Personligen tycker jag att sik är godast att grava.

Ias norrlandsgravade fisk

I byarna i Tornedalen gravar man fisk med endast salt. Jag tillsätter lite socker och bara en nypa vitpeppar

500 g laxöring, röding eller sik 

2 msk grovsalt

1 tsk strösocker

1/2 kryddmått vitpeppar

färsk dill

Jag delar en filé och lägger den ena i en plastpåse. Strör över salt-socker-pepparblandningen och lägger rikligt med dill på. Sedan lägger jag den andra filéen ovanpå. In i kylen i 1-2 dygn beroende på tjocklek. Vänd på påsen ett par gånger om dagen.

Ias Rök- och whiskygravad fisk

500 g laxöring, röding eller sik 

1/4 dl whisky

1/2 tsk liquid smoke

1 1/2 msk grovsalt

2 tsk strösocker

1 kryddmått vitpeppar

Dela filén i 2 delar. Lägg den ena filén i en plastpåse. Blanda alla ingredienserna som strös över filén och lägg den andra filén ovanpå. In i kylen i 1-2 dygn beroende på tjocklek. Kom ihåg att vända på påsen ett par gånger om dagen.

Ias gin- och enbärsgravad fisk

500 g laxöring, röding eller sik

2 msk grovsalt

2 tsk strösocker

1 liten ekologisk citron

4 lätt krossade enbär

2 msk gin

Dela fisken och lägg den ena halvan i en plastpåse. Tvätta citronen (om du inte hittar ekologiska citroner är det extra viktigt att tvätta ordentligt under varmt vatten)

Blanda alla ingredienser som strös över filén i påsen. Lägg den andra filén ovanpå. In i kylen i 1- 3 dygn beroende på tjocklek. Glöm inte att vända på påsen ett par gånger om dagen.

Pastis- och rosépeppargravad fisk

Min favorit är nog ändå denna variant med pastis av valfritt märke och rosépeppar.

Använd samma recept som ovan men byt ut gin mot

pastis

och citron och enbär mot

1 msk krossad rosépeppar