Sista rycket då innan vi sätter oss till bords. Älgtungan sjuder i sin buljong och salladerna står i kylen. Ska bara koka glazen till de förkokta tjocka revbensspjällen så är vi redo att fira jul.

Kokt älgtunga

älgtunga

1 liter vatten

1/2 msk salt

4 kryddpepparkorn

1 lagerblad

1 morot

1 gul lök

Tvätta tungan ordentligt. Lägg den i kallt vatten i en kastrull och koka upp. Skumma väl. Lägg i övriga ingredienser och låt sjuda i 2 1/2 – 3 timmar. Ta upp tungan och skär ett snitt från roten till spetsen. Dra av skinnet. Det går lättast om man gör det så snart som möjligt efter att tungan är upptagen ur spadet. Låt sedan tungan svalna i sitt spad. När tungan är helt kall skärs den upp i riktigt tunna skivor.

Sillsallad

2 saltsillfiléer

3 kokta potatisar

7-8 inlagda rödbetor

2 äpplen

1 saltgurka

1 liten röd lök

1/2 dl rödbetslag

1 dl vispad grädde

Vattenlägg sillen i 6-8 timmar. Hacka alla ingredienser riktigt smått. Blanda i en skål. Precis innan servering blandas den vispade grädden i.

Rödbetssallad

1 burk inlagda rödbetor

2 svenska röda äpplen

1/2 liten röd lök

1 dl majonnäs

1 1/2 dl crème fraiche

1 msk fransk senap

salt

nymalen svartpeppar

Låt rödbetorna rinna av ordentligt. Skär rödbetor och äpplen i små bitar. Finhacka rödlöken. Blanda majonnäs, crème fraiche och fransk senap och rör ihop allting. Salta och peppra.

Gör gärna rödbetssalladen 1 dag i förväg.

Mimosasallad

1 burk fruktcocktailblandning

3 msk majonnäs

2 dl vispgrädde

(vitvinsvinäger)

(fransk senap)

Låt frukten rinna av och dela gärna fruktbitarna. Rör ihop majonnäs och vispad grädde. Tillsätt frukten och blanda försiktigt. Smaka av. Vill du ha lite mer syra så tillsätt lite vitvinsvinäger och/eller lite fransk senap.

Honungs- och sojaglaze till förkokta revbensspjäll

Den här glacen är verkligen god! Den ger smak och sting åt annars ganska menlösa tjocka revben. Bekvämt med förkokta tjocka revben från ICA.

1 1/2 dl japansk soja

1 1/2 dl honung

1 tsk koncentrerad kalvfond

1 dl vatten

1 msk färsk riven ingefära

1-2 finhackad chili

1 riven vitlöksklyfta

1 msk sesamolja

(2 tsk maizena)

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka tills den tjocknat. Har du bråttom kokar du upp den och reder med maizena. En glaze ska vara riktigt tjock så att den fäster på köttet.


Jag önskar mina läsare en fridfull och välsignad Jul och ett gott Nytt År 2014!