God fortsättning på det nya året! Här har det inletts med en veckas feber, som nu äntligen börjar ge med sig. Traditionsenligt bevistade jag årets upplaga av Nyårsrevyn igår, där årets lokala händelser uppmärksammas och de lokala politikerna häcklas. Det bästa är dock att se alla talangfulla ungdomar.

Innan revyn snodde jag ihop 3 pizzor. Eller ja, snodde och snodde…Det var mer som Svea Laitis maträtt i ’Halv 8 hos mig’ i årets nyårsrevy: man börjar med att sätta mandelpotatisen i maj….och avslutar med att skjuta älgen i september.

Jag började på morgonen med att confitera den gula löken till min pissaladière, som är en provencalsk lökpizza med sardeller och oliver. Löken ska confiteras i 5 timmar i 100 graders ugnsvärme, men slutresultatet är värt varenda minut! I orginalreceptet står det att löken ska confiteras i ankfett – men eftersom det är en bristvara i Kiruna så fick det duga med olivolja.

Pizzadeg (till 3 stora pizzor)

1 jäst

5 dl ljummet vatten

4 msk olivolja

1 tsk salt

1/2 tsk socker

12-13 dl ekologisk vetemjöl special

Lös upp jästen med lite vatten i en stor bunke( eller i en hushållsassistent). Häll i resten av vattnet och olivoljan när jästen är upplöst. Tillsätt salt och socker och rör om tills de lösts upp. Blanda sist i vetemjölet och knåda en bra stund. Låt jäsa övertäckt med bakduk i 30-60 minuter.

Ta upp degen när den jäst färdigt och knåda ut luftbubblorna på ett bakbord. Dela degen i tre delar och forma ’ämnen’ genom att rulla degbiten under handflatan tills det känns som om degen ’växer’.

Låt de övriga bitarna vila under bakduk medan en deg kavlas ut.

Jag har försökt att lära mig att baka ut en pizza som proffsen gör utan resultat, så jag använder en brödkavel och kavlar ut degen. Kavla ut den större än du tänkt dig för den drar ihop sig när man lyfter upp den och lägger den på bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Till en italiensk pizza kokar jag en egen tomatsås:

Tomatsås till pizza

3 dl krossade tomater

1 vitlök

2 msk tomatpuré

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

1 tsk salt

nymalen kryddpeppar

Hacka vitlöken fint och stek den lätt i olivolja. Häll i tomatkrosset och låt puttra en stund. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra i 15-20 minuter eller tills tomatsåsen kokat ihop.

Bred ut tomatsåsen över pizzabottnen och lägg på valfri topping. Börja alltid med osten och fyll sedan på med exv suovas, salami, skinka, skivad rödlök, grillad paprika, pepperoni, oliver etc

Pissaladière

(provensalsk lök och sardellpizza)

600 g skivad gul lök

3 lagerblad

1 msk hackad timjan

1 mska hackad rosmarin

6 hela svartpepparkorn

1 krm nymalen svartpeppar

1/2 tsk salt

7 dl olivolja

1 dl svart oliver

1 liten burk sardeller

Börja med att confitera löken: Sätt ugnen på 100 grader. Skär löken i tunna skivor och lägg skivorna i en ugnsfast form. Häll på olivoljan och tillsätt kryddorna. Tillaga mitt i ugnen i 5 timmar och rör om några gånger under tiden. Låt löken rinna av och svalna. Plocka bort de hela kryddorna.

Strö över den avrunna löken på pizzabottnen och lägg på sardellerna och oliverna. Dra över bakplåtspappret med pizzan på en ugnsplåt som stått i den förvärmda ugnen (högsta värme, helst varmluft) och grädda i ca 10 minuter. När pizzan är klar penslas kanterna med den överblivna oljan från den confiterade löken. Obs! Släng inte oljan! Den kan du använda att steka exv potatis i.

Dessertpizza

4-5 syrliga äpplen

kanel

ekologiskt råsocker

smör

(crème fraiche)

Skala och skiva äpplena tunt. Lägg ut skivorna på den utkavlade pizzadegen. Strö på kanel och råsocker. Hyvla smör över. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna lite och klicka ev på creme fraiche.

Bon appetit!