Snabb, lättlagad, värmande och mycket god. Perfekt som vardagsmiddag när man varken har ork eller tid till att koka kött i flera timmar till köttsoppa.

500 g älg- eller renfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

1 msk smör

Hetta upp olja i en stor tjockbottnad kastrull och lägg i en klick smör. Finhacka gul lök och vitlök och fräs dem fettet utan att de tar färg i ca 10 minuter. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning tills den brynts.

1 1/2 l vatten

1 köttbuljongtärning

1/2 msk kalvfond

1 lagerblad

2 enbär

1/2 tsk Herbes de Provences

Häll i vatten, fond och tillsätt buljongtärningen och de hela kryddorna. Mortla de torkade örtkryddorna och tillsätt dem. Låt koka upp och dra sedan ner värmen så att soppan småkokar.

3 morötter

7-8 potatisar

1/2 palsternacka

Under tiden skalas rotfrukterna och skärs i tärningar. Jag börjar med morötterna, sedan palsternackan och sist potatisen. Morötterna och palsternackan läggs i den kokande soppan och ca 10 minuter senare potatisen.

1/2 purjolök (endast det gröna)

1/4 salladskål

salt

nymalen svartpeppar

Dela purjolöken på längden och skölj den ordentligt. Se till at det inte finns kvar jord mellan ’lagrena’. Dela den ytterligare en gång på längden och skiva dem, men använd bara det gröna. Lägg i purjon strax innan soppan är klar. Överkokt, sladdrig purjo är inte gott. Dela salladskålen på längden och dela halvorna igen. Skölj och skär bort ca 1 cm av den nedersta delen. Salladskål består av en hård och en mjukare del. Skär bort den mjuka delen på varje ’blad’ och lägg åt sidan. Skär den hårda delen i skivor och lägg i soppan strax efter purjolöken. Salladskålen behöver bara koka i den sista minuten. Salta och dra några varv med svartpepparkvarnen. Smaka av. När soppan är klar läggs hackade mjuka salladskålblad i och rörs ned i soppan.