Har gjort biff teriyaki med både älg- och renkött med olika tillagningssätt och såser. Allt blir gott, men denna sås är min favorit. Jag tycker också att rätten blir godare om man först marinerar köttet i såsen innan man steker det. Om man inte hittar mirin kan man använda lite sushivinäger (2 msk) eller vitvinsvinäger (1 msk) – och dessutom tillsätta ca 2 msk socker (man måste prova sig fram).

 

Teriyakibiff med älg- eller renskav

500 g ren- eller älgskav 

1 finhackad vitlök

1 skivad röd eller gul lök

2-3 salladslökar skurna diagonalt i ca 3 cm bitar

1 msk rapsolja

Stek köttet i olja tills det blivit brynt. Under tiden görs teriyakisåsen:

1 dl japansk soja

3 msk mirin (japanskt sött risvin)

1 dl vatten

1 riven vitlöksklyfta

1 msk färsk riven ingefära

några drag med svartpepparkvarnen

Ev torkad chilli

1 tsk majsmjöl 

Koka upp såsen i en kastrull under omrörning. Dra åt sidan.

Tips 1: Det finns även färdig teriyakisås att köpa om man vill göra det extra lätt och snabblagat. 

Tips 2: Man kan, om man har tid, marinera köttet i såsen i 30-60 minuter och sedan steka köttet och hälla såsen över. Köttet blir mörare av detta tillagningssätt.

Häll såsen över det brynta köttet och låt puttra några minuter. Då renkött har mycket finare fibrer än älgkött behöver det bara koka ett par minuter. Älgkött kan behöva 5-10 minuter beroende på köttdetalj. Fyll på med vatten och ev mer soja och mirin om det kokar torrt. Men såsen ska vara tjock och trögflytande.

Under tiden rostas

50 g sesamfrön

i en gjutjärnsstekpanna under omrörning tills de blivit gyllenbruna. Strö över salladslök och sist sesamfrön strax innan servering.

Servera med jasminris. En sallad på finstrimlad vitkål och morot med vitvinsvinägrett passar bra till.