Kom på att jag faktiskt inte lagt in något recept på den vanligaste vilträtten av alla här i mina trakter: Skav. Renskav, älgskav eller suovasskav tillhör basrätterna här uppe och det är så enkelt och går så snabbt att tillaga.

Finessen är att inte tina köttet mer än att det går att skära tunna, tunna skivor av köttet. Man skär det frusna köttet i en rundgående rörelse. Det gör ingenting om det ibland blir längs med fibrerna, eftersom köttet är så tunt skivat och ska puttra i buljong.

500 g fruset kött av färsk ren/älg/suovas

1 gul lök

en skvätt rapsolja

lite smör

Hacka eller strimla löken. Hetta upp en stekpanna eller gjutjärnspanna och lägg i olja och smör. Fräs löken till den fått lite färg.

(1 pkt bacon)

(Färska eller torkade trattkantareller eller annan svamp)

Skär baconet i mindre bitar. Önskas mindre röksmak blancherar man baconet först innan man steker det. Stek baconet väl och tillsätt sedan trattisarna. Sist läggs köttet i stekpannan. Stek på högsta värme tills köttet blivit brynt (pga att köttet är fryst kallnar pannan om man har för låg värme).

salt

(nymalen svartpeppar)

2-3 dl vatten

(2 dl crème fraiche eller grädde)

Krydda skaven och tillsätt vatten och låt koka upp. Tillsätt sedan grädde/crème fraiche under omrörning. Smaka av och krydda mer om det behövs. Låt puttra under lock tills köttet är mört. Renkött behöver bara koka 5-10 minuter pga av att det har så fina fibrer. Likaså suovas som redan är ’tillagad’. Älgkött kan behöva längre tid: uppemot 30 minuter beroende på styckningsdetalj.

Den enklaste och vanligaste varianten innehåller: kött, smör, salt och lite vatten. Eftersom renkött är så smakrikt så behövs oftast inga andra kryddor än salt. Även älgkött är mycket smakrikt, men kan behöva lite svartpeppar.

Till skav brukar jag servera kokt eller pressad potatis eller potatismos gjord på mandelpotatis, kokta gröna ärtor och hemgjort lingonsylt.

Potatismos: Skala potatisen. Skär den i bitar och koka den. Stompa eller pressa den i kastrullen. Värm upp lite mjölk och vispa ner den i potatismoset med elvisp tillsammans med en stor klick smör till önskad konsistens. Salta.