Vårvinter i Kirunafjällen. Den 10 mars är ett heligt datum för många Kirunabor, då man vallfärdar till sjön Rautasjaure som ligger nordväst om Kiruna. Sjön är endast öppen för fiske under några veckor och premiärhelgen är en riktig folkfest med upp emot tvåtusen fiskearkar på den 2 mil långa sjön. Vädret brukar vara väldigt nyckfullt under premiärhelgen och detta år var inget undantag.

I initierade kretsar talar man fortfarande om stormen -94, då arkar blåste sönder eller eldhärjades och små hundar kom rullande utefter sjön. Vi var där hela familjen, till och med sonen, i form av en grodd i mammas mage. Vi hade en mycket stabil ark, så vi slapp sitta uppe hela natten och hålla fast i tältstängerna som många andra, för att inte arken skulle rasa ihop av stormbyarna.

Vi hade tre hundar på den tiden; en korthårig vorsteh, en finskspets och en huskyblandning. När vi skulle släppa ut dem för att kissa på morgonkvisten, tog de två förstnämnda några tveksamma steg utanför arken och gjorde snabbt sina behov. Den tredje, huskyblandningen, var en gammal och erfaren herre som inte räddes lite blåst och försvann upp på land bland fjällbjörkarna. Vi ropade förgäves in honom. Vi väntade och ropade. Tre dygn senare hittade vi honom, fysiskt oskadd men smått förvildad efter att ha varit utsatt för stormens obarmhärtiga framfart. Husse fick jaga ifatt honom med skotern och kasta sig över honom i farten. Först då kände han igen honom och lät sig lyftas upp på skotern. Vilken lycka när jag såg husse komma körande med Rajk framför sig på skotern!

I år var vädrets makter än mer obarmhärtiga med vindstyrkor uppemot 40 m /s, vilket dock inte skrämde härdade Kirunabor.

Patron kom hem, som brukligt, med en ansenlig mängd fjällröding som kommer att anrättas på alla möjliga tänkbara sätt: kokas, halstras, smörstekas, friteras etc

Jag har i tidigare inlägg delat med mig av några recept på röding thai-style, som ni hittar dels under kategorin thailändsk och dels under fjällröding. Under kategorin förrätter hittar ni recept på fiskpaté och ceviche.

Idag smörstekte jag rödingen, som bara var saltad, utan andra kryddor. Till den serverade jag kokt potatis och en Hollandaisesås. Béarnaise- och hollandaisesås måste vispas ihop med yttersta noggrannhet, annars skär de sig på grund av den stora mängden smör som äggulorna ska hinna ’svälja’. Men följer man receptet till punkt och pricka så är det inte svårt. Själv använder jag inte ens vattenbad, vilket är att rekommendera, utan vispar ihop såsen direkt på plattan på mycket svag värme och under konstant vispning.

Sauce Hollandaise

150 g smör

Smält smöret och låt svalna något.

Koka upp vatten i en kastrull.

3 äggulor

3 msk vitt vin

Separera vitan från gulan och vispa ner vinet med gulorna i en liten kastrull, rostfri skål eller en glasskål. Ställ kastrullen/skålen i vattenbadet och fortsätt att vispa till såsen tjocknat. Häll det smälta smöret i en fin stråle i äggsmeten under konstant vispning.

1-2 msk citron eller limesaft

salt

Smaksätt såsen med citron/lime och salt.

Det går faktiskt att försiktigt värma upp en hollandaise i mikron utan att den skär sig, om man kör på halvfart i ca 10 sekunder.

Till den smörstekta rödingen drack vi en ekologisk Chardonnay från Chile ’Novas’.

Skitfiske på er!