Nam Tok

400 g älgkött av filé, ryggbiff, innanlår eller rostbiff

3 vitlöksklyftor

4 korianderrötter

40 ml rapsolja

nymalen svartpeppar

Mixa vitlök, korianderrötter, rapsolja och svartpeppar och bred ut blandningen över köttet. Låt marinera 30 minuter. Eventuellt kan köttet delas i två tjocka skivor.

Pensla en grillpanna med olja och grilla köttet 2-4 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Vänd bara köttet en gång. Alternativt kan man grilla köttet på en utomhusgrill. Låt köttet svalna.

Under tiden görs salladen och dressingen:

Valfri salladssort helst med mjuka blad

200 g cocktail/körsbärstomater

1 liten gurka

4 salladslökar

1 dl färska korianderblad

sprid ut salladen på ett uppläggningsfat, strö över de delade körsbärstomaterna, den skalade och hackade gurkan, och salladslöker skuren i diagonala bitar.

Dressing:

40 ml Nam Pla (fisksås)

40 ml saft från lime

4 tsk japansk soja

2 tsk hackad färsk chili (fröna och hinnorna bortskrapade för mildare smak)

2 tsk råsocker/palmsocker/farinsocker

Rör om tills allt socker lösts upp.

Skär det svalnade köttet i tunna skivor och lägg upp det på salladsbädden. Stänk på dressingen och strö över korianderblad.