Jarl Borsséns oförglömliga replik i filmen om Jönssonligan, där de flyr undan poliserna genom köket på en kinesisk restaurang, har blivit en klassiker.

En klassiker kan man verkligen kalla vårrullen också. Finns i de flesta asiatiska kök. Min thailändska variant med ägg går inte av för hackor.

Poh Pia

Thailändska vårrullar med älgfärs och ägg

(ca 25-30 st)

Börja med att göra fyllningen till vårrullarna:

40 g torkade glasnudlar

Läggs i blöt i hett vatten. Under tiden wokas

2 finhackade vitlökar

2 msk rapsolja

Stek hastigt under omrörning. Tillsätt sedan

200-300 g älgfärs/nötfärs/fläskfärs

och fortsätt att steka på hög värme under omrörning tills färsen är brynt.

2 dl riven morot

(1 dl skivade långa bönor/snake beans)

blandas sedan i och får fräsa ett par minuter. Krydda sedan med

1/2 – 1 msk Nam Pla (fisksås)

ca 1/2 – tsk strösocker

nymalen svartpeppar

 

Gör plats i mitten av woken genom att dra upp färsröran mot kanterna och tillsätt lite mera olja i woken. Knäck i

2 ägg

Rör om efter några sekunder, låt steka några sekunder, rör om tills äggröran blivit fast. Då blandas äggen med övriga ingredienserna. Alternativt kan man göra äggröran i en annan stekpanna eller en tjockbottnad kastrull och sedan blanda den i färsröran.

Sist blandas de avrunna och avklippta glasnudlarna i färsröran. Smaka av en sista gång så att det blir en bra balans mellan salt och sött. Låt fyllningen svalna något.

Under tiden tar man fram de djupfrysta vårrulleplattorna och låter dem tina, lägger bunten i en hopvikt fuktad kökshandduk med ett av bladets hörn mot en själv.

Försiktigt lösgör man sedan det översta bladet och lägger det på den fuktiga kökshandduken, lägger på ca 2 msk fyllning i mitten på vårrullebladet, viker in fliken närmast och börjar rulla ihop rullen tätt. När man rullat ett varv viker man in sidorna, fuktar kanterna med vatten och rullar ihop vårrullen. Tryck till rullen mot bordet med skarvarna nedåt mot bordet så att de fäster ordentligt. Lägg vårrullarna på ett fat under en fuktad kökshandduk tills alla rullarna är färdiga.

Hetta upp ca 6-7 dl rapsolja i en wok och hetta upp oljan ordentligt. Fritera vårrullarna 4-5 åt gången. Glöm inte att vända dem. Lägg upp dem på hushållspapper att rinna av innan servering.

Servera vårrullarna med jasminris, sweet chilisås och en thailänds gurksallad

Thang Kwa Preow Wan

1/2 dl ättikssprit 12 %

1/2 dl hett vatten

1/2 dl strösocker

1 tsk salt

Häll hett vatten över sockret, blanda i övriga ingredienserna och rör om tills sockret lösts upp. Låt svalna.

2 fint skivade schalottenlökar

1 skalad gurka i tärningar

1-2 thailändska röda chilifrukter (frön och hinnor bortskrapade för mindre hetta)

varvas i en skål och lagen hälls över. Smaka av för att hitta rätt balans mellan sötma, sälta och syrlighet. Gurksalladen behöver stå i minst 1 timme för att gurkan ska hinna dra åt sig smakerna. Garnera med färsk koriander.

Till vårrullar (som till all thaimat) passar ett rosévin från Frankrike Puycheric för det facila priset av dryga 60 riksdaler.

Kin khao!

 

This image has an empty alt attribute; its file name is 20190629_212758-scaled.jpg

Obs! Vårrullar går INTE att värma i mikron! Skalet blir aldrig frasigt och innanmätet riskerar att brännas. Värm dem i ugnen och de blir som nyfriterade.