Vad är väl iransk eller rysk kaviar mot Kalix löjrom? Men smakar det så kostar det. En 200 g burk för 250:-. Men det är värt varenda krona!

Kalix löjrom är himmelsk gott! Den passar lika bra till toast som till rösti eller till en Västerbottensostpaj.

Löjromstoast (4 pers)


4 skivor rostbröd

1 klick smör

Tryck ut rundlar med hjälp av ett vinglas och stek brödskivorna gyllenbruna i smör. Låt svalna.

4 rågade dessertskedar Kalix löjrom

4 rågade dessertskedar créme fraiche

finhackad rödlök

4 citronklyftor

4 dillkvistar

Forma löjrommen till ägg och lägg försiktigt på den rostade brödskivan. Klicka en sked crème fraiche på sidan om och strö hackad rödlök över. Garnera med citronklyfta och dillkvist.


Kalix löjrom med rösti och klassiska tillbehör (4 pers)


6 fasta potatisar

smör

Skala potatisen, riv den och pressa ut all vätska. Forma 4 ‘plättar’ och stek dem på medelhög värme tills de mjuknat inuti och blivit frasiga och gyllenbruna utanpå.

Lägg upp på en assiett med löjrom, crème fraiche, hackad rödlök, citron och dill.


Västerbottensostpaj med Kalix löjrom och klassiska tillbehör

125 g smör

1 ekologiskt ägg

3 dl ekologiskt vetemjöl

1/2 tsk salt

Nyp ihop degen för hand eller kör den i en matberedare. Lägg pajdegen i en plastpåse eller mellan plastfilm och platta till den så mycket det går. Låt vila i kylen en timme. Sätt ugnen på 175 grader om du har varmluftsugn och 200 grader i vanlig ugn. Under tiden görs fyllningen:

3 ekologiska ägg

1 dl mjölk

2,5 dl vispgrädde

300 g Västerbottensost

Vispa ägg, mjölk och grädde. Rör ner osten.

Kavla ut pajdegen mellan plastfilm och lägg den i en pajform. Om du har en varmluftsugn med paj- och pizzaläge behöver du inte förgrädda pajskalet utan häller i fyllningen och gräddar pajen i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.

Annars naggar du pajbotten med en gaffel och förgräddar den i 10-15 minuter.

Häll i fyllningen och fortsätt att grädda den i 25-30 minuter eller tills fyllningen stannat och den blivit gyllenbrun på ytan.

Låt pajen svalna och ät den ljummen med en röra gjord på Kalix löjrom, crème fraiche och hackad rödlök eller tillbehören serverade var för sig.