Vad kan man servera till Gurpi som variation till gáhkku och råstekt potatis om man går på lhf eller helt enkelt är leds på ovanstående?

Varför inte en broccoli- och blomkålsgratäng?

Till broccoli- och blomkålgratängen behöver du:

1 blomkålsstånd

1 broccolistånd

2 dl grädde

1 dl crème fraiche

1-2 ägg (beroende på om du vill ha en lös gratängsås eller mer som en äggstanning)

1-2 tsk sambal oelek

ca 2,5 dl riven ost (jag blandade Parmesan- och Västerbottenost)

salt och svartpeppar

Börja med att dela blomkål och broccoli i små buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 10 min. Under tiden blandas alla ingredienserna i en skål utom 1,5 dl ost. Slå av kokvattnet och låt broccoli- och blomkålsbuketterna ligga i kastrullen på den varma plattan en stund så att de vätskar av sig. Lägg över dem i en ugnsform, häll över gratängsåsen och strö över resten av den rivna osten. Gratinera i 225 grader i 15-20 minuter.

När gratängen är färdig skivas gurpin och steks i smör.