Varför nöja sig med sill, lax, ägg och lamm i påsk? Överraska genom att lägga till några vilda rätter på påskens buffé.

Marinerad rentunga med asiatisk touch

1 rentunga

20 g grovsalt

7 ekologisk rörsocker

1 vitlöksklyfta

1/2 – 1 lime

1 röd chili

1 liten knippe koriander

Börja med att flå den råa tungan. Lite trixigt men man får skära bort skinnet i små bitar. Skiva sedan tungan så tunt som möjligt. Blanda socker, salt och 1/2 finhackad röd chili med fröna borttagna för mildare smak. Lägg i tungan och blanda. Pressa i lime och blanda ordentligt. Ställ i kylen i minst 6 timmar. Smaka av efter halva tiden. Om den är för salt häll ut vätskan och pressa i mer lime.

Lägg upp en skiva tunga på ett mjukt salladsblad och garnera med strimlad chili och korianderblad



Gurpi med basilika- och timjancrème

Börja med att göra basilika- och timjancrème och ställ den i kylen medan gurpin steks.

1 dl crème fraiche

1 dl färskost typ Philadelphia

1 msk hackad färsk basilika (alt 1 tsk torkad)
1/2 msk hackad, färsk timjan (alt 1/2 tsk torkad)
2 tsk dijonsenap

flingsalt
några varv med svartpepparkvarnen

Man kan servera gurpi med basilika- och timjancrème på en bit hkku eller på en skiva rostat grovt bröd, en skiva rostad bakpotatis eller helt enkelt utan något tillbehör.

Man kan även servera rökt hjärta och suovas på detta sätt.




Olivoljemarinerad sik

Du kan använda det som du har hemma: sik, röding, laxöring, harr etc.

Obs! Insjöfisk ska frysas i minst 5 dygn innan den kan ätas utan upphettning.

Filea och skiva fisken. Lägg den på ett uppläggningsfat. Blanda till en marinad bestående av

1 dl olivolja

1 lime, zest och saft

1 tsk ekologiskt rörsocker

1 – 2 tsk salt

1 röd chili med fröna borttagna

en knippe rosmarin

Låt fisken ligga i marinaden i minst 1 timme.





Gàhkku med gravad röding


gáhkku eller mjukt tunnbröd

gravad röding

1 dl crème fraiche

1 dl riven Västerbottenost, skabramost eller annan smakrik ost

frysta lingon

Ta ut rundlar av brödet med ett glas. Bred på en blandning av crème fraiche och riven ost. Lägg på filead röding och toppa med frysta lingon och en knippe dill.




Glad påsk! Hauskaa pääsiäistä! Happy Easter! Joyeuse Pâques!