När jag var barn gjorde mamma alltid Sima till Valborgsmässoafton. Pappa samlade ihop brännbart material till en liten majbrasa på ängen utanför vårt hus i Jukkasjärvi, där jag och mina syskon sedan stod med en falukorvsskiva på en grillpinne i ena handen och en liten flaska Sima i den andra och väntade på att elden skulle falna till glöd så att vi fick grilla våra korvar.

Det är många år sedan jag gjort Sima , som är en finsk specialitet, men när min lillasyster i förskingringen ringde och ville ha receptet så tänkte jag att det kanske är fler som skulle vilja ha det. Själv ska jag definitivt göra ett försök i år.

8 l vatten

1/2 kg socker

1/2 kg farinsocker

2 ekologiska citroner

Koka upp vattnet. Tillsätt sockret under omrörning. Tvätta citronerna och skala dem om de inte är tunnskaliga och skär bort det vita innan citronerna skivas och läggs i grytan tillsammans med skalen. (Det vita under skalet ger en besk smak åt drycken).

1/4 tsk färsk jäst

Låt drycken svalna och när den är fingervarm smulas jästen ner.

Låt stå svalt över natten.

russin

Lägg russin i väl rengjorda glasflaskor och häll på drycken ända upp till korken. Låt stå svalt, gärna kylskåpskallt, i 5 dygn.