Som Tam

2 morötter

1 grön papaya eller 1/2 litet vitkålshuvud

4 thailändska röda chilifrukter

2 vitlöksklyftor

1/2 pressad citron

1 tunt skivad tomat

1 msk torkade räkor (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)

1 msk ’Nam Pla’ fisksås

1 msk socker

Egentligen ska man hacka papayan med en vass kniv, men det kräver en viss teknik så man kan riva den grovt istället. Riv morötterna grovt och lägg över allt i en stor skål.

Skölj de torkade räkorna i varmt vatten och lägg dem sedan i blöt i varmt vatten medan salladen tillreds. Skala och hacka vitlöken och lägg hacket i en mortel. Ta bort skaft, frön och de vita hinnorna från chilin, hacka dem och lägg dem i morteln.

Stöt vitlök och chili tills de finfördelats, men inte blivit mos. tillsätt den skivade tomaten, citronen och de blötlagda och urkramade räkorna och fortsätt att mortla lite till. Häll över blandningen i skålen med vitkål och morötter.

Tillsätt de övriga ingredienserna och stöt lite till med mortelstöten så att smakerna blandas.

Servera Som Tam till thai-mat eller som här till halstrad fisk och ris.