Patron gillar att lägga ut isnät – och jag gillar att patron gillar att lägga ut isnät.

Min pappa höll på med isfiske så länge han levde. Han sågade upp två stora fyrkantiga hål i isen och sköt iväg en s k ’isbjörn’ från det ena hålet till det andra, vilket är ett delikat precisionsgöra. Det fanns inga neoprenhandskar på den tiden så det blev kallt om fingrarna. Nätet fästes i isbjörnens lina och drogs på så sätt från ett hål till ett annat ca 10-20 meter därifrån.

Patron fick en ’härvel’ av mig i julklapp för ett antal år sedan, vilken underlättar arbetet betydligt. Fast det händer att han använder ’isbjörn’ än idag.

När isen bär och innan dagarna blir för korta, vilket sker under en kort tid i november lägger han ut nät 3-4 gånger. I år hade vi turen att få flera stora laxöringar som jag ska grava idag. Det är lättast att filéa fisken om den är halvtinad.

OBS! Kom ihåg att fisk som ska gravas måste frysas i minst 5 dygn innan.

Jag hittade en favorit i Allt om mat 17/96 med rosépeppar och pastis (ett franskt anisbrännvin), men tyvärr hade de inte pastis på systembolaget i Kiruna i år så då får jag hitta på något annat.

 

Ias norrlandsgravade fisk

I byarna i Tornedalen gravar man fisk med endast grovsalt och eftersom jag är van vid den smaken tycker att recepten på gravad lax innehåller för mycket socker och vitpeppar, så jag minskar sockermängden och tillsätter endast en liten, liten nypa vitpeppar.

500 g laxöring, röding eller sik (eller lax om du inte får tag på annat)

2 msk grovsalt

1 tsk strösocker

1 kryddmått vitpeppar

färsk dill

Jag delar en filé och lägger den ena i en plastpåse. Strör över salt-socker-pepparblandningen och lägger rikligt med dill på. Sedan lägger lag den andra filéen ovanpå. In i kylen i 1-2 dygn beroende på tjocklek. Vänd på påsen ett par gånger om dagen.

Ias Rök- och whiskygravad fisk

Detta recept hittade jag i Allt om Mat Julspecial 2004 och har minskat socker och vitpepparmängden något.

 400 g laxöring, röding eller sik

1/4 dl whisky

1 tsk liquid smoke

1 1/2 msk grovsalt

1/2 msk strösocker

1 kryddmått vitpeppar

Dela filén i 2 delar. Lägg den ena filén i en plastpåse. Blanda alla ingredienserna och smeta ut över filén och lägg den andra filén ovanpå. In i kylen i 1-2 dygn beroende på tjocklek. Kom ihåg att vända på påsen ett par gånger om dagen.

Ias gin- och enbärsgravad fisk

Detta recept hittade jag i Mitt Kök Julspecial 2012 och som vanligt har jag modifierat det lite för att passa mina smaklökar.

500 g laxöring, röding eller sik 

2 msk grovsalt

1/2 msk strösocker

1 liten ekologisk citron

4 lätt krossade enbär

2 msk gin

Dela laxöringen och lägg den ena halvan i en plastpåse. Tvätta citronen (om du inte hittar ekologiska citroner är det extra viktigt att tvätta ordentligt under varmt vatten)

Blanda alla ingredienser och smeta ut över filén i påsen. Lägg den andra delen ovanpå. In i kylen i 1- 3 dygn beroende på tjocklek. Glöm inte att vända på påsen ett par gånger om dagen.

Får du tag på pastis (exv Pernod) på Systembolaget tycker jag absolut att du ska testa den här varianten som är min favorit! Speciellt till sik.

Pastis och rosépeppargravad fisk

Det här receptet passar speciellt bra till sik

Istället för gin tar du

1/2 dl pastis (exv Pernod)

och byter ut enbären och citronen mot

1 – 2 msk rosepeppar