Detta bröd bakas överallt i byarna i Tornedalen och får då namn efter byn där de bakas. Eftersom jag är uppvuxen i Jukkasjärvi får det naturligtvis heta Jukkasbröd. Det finns lika många recept på detta bröd som det finns hushåll.

I vårt hushåll är det patron som står för bakandet av dessa platta brödkakor eftersom han gör det med den äran. Ingen jul utan Lassebröd.

Ias Jukkasbröd (eller Lassebröd)

(ca12 stora brödkakor)

2 jäst

2 dl ekologisk standardmjölk

1 l vatten

100 g smör

1 dl brödsirap

1/2 – 1 msk salt

(1 dl Fibrex)

ca 1 l ekologisk rågsikt

ca 2 l ekologisk vetemjöl special

Börja med att smälta smöret i en kastrull eller i mikron. . Tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke eller i en hushållsassistent om du har en. Tillsätt saltet och rör tills jästen smält. Häll sedan vätskan över jästen.

Tillsätt sirap, Fibrex, rågsikt och sist vetemjöl special. Häll inte i allt mjöl på en gång utan prova dig fram till rätt konsistens. Degen ska bli ganska lös. Bara precis så att det inte fastnar på fingret när man trycker lite. Låt assistenten gå i minst 5 minuter. På så sätt blir brödet härligt segt.

Låt degen jäsa i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda ut luftbubblorna. Dela degen i 12 bitar och gör ’ämnen’ genom att rulla en degbit under kupad hand tills det känns som om degen ’växer’. Lägg ämnena under bakduk och kavla ut dem med en kruskavel till 1/2 – 1 cm tjocklek.

Det är i detta moment som patron är oslagbar! Han får sina brödkakor tunna och sega – utan att bli torra och hårda – precis som jag vill ha dem. Men om man föredrar tjockare brödkakor så låter man helt enkelt bli att kavla dem så tunt. Lägg brödkakorna mellan bakdukar att jäsa en andra gång.

Värm upp ugnen till maxtemperatur under tiden. Helst ska du ha en ugn som går upp till 300 grader. Har du en pizzasten är det ett ypperligt tillfälle att använda den. (I så fall måste brödkakorna göras något mindre. Du får då ut 15 kakor)

När alla kakorna är utkavlade har den första hunnit jäsa färdigt, så då är det bara att börja grädda. Stjälp upp brödet på en brödspade, nagga den ordentligt och skjuts in i ugnen på den upphettade bakplåten eller bakstenen.

Grädda i ca 5 minuter tills brödet fått fin färg.

När brödet fortfarande är varmt brukar jag riva loss en bit, dela den och fylla med smör och kaviar. Tillsammans med ett glas iskall mjölk är det himmelskt gott!