Idag ska jag dela med mig av recept på vår familjs julköttbullar, som är gjorda på älgfärs. Ingen gör så goda köttbullar som patron! Receptet är ett gammalt beprövat från Vår kokbok, som han tagit till nya höjder, som Ernst skulle ha sagt.

Patrons julköttbullar med kryddpeppar

4 msk ströbröd

1 msk potatismjöl

1 1/2 dl vispgrädde (eftersom älgfärs är magert behövs den feta grädden)

Börja med att svälla ströbrödet och potatismjölet i grädden i ca 10 minuter. Medan ströbrödet sväller blandar man övriga ingredienser.

500 g älgfärs

1 ägg

1 riven gul lök

1 msk fransk senap

1/2 – 1 tsk malen kryddpeppar

2 tsk salt

nymalen svartpeppar

rapsolja och smör till stekning

Provstek gärna en köttbulle och smaka av. Rulla sedan små köttbullar och stek antingen i stekpanna eller i långpanna i 225 grader tills de fått fin färg. Jag steker alltid i en blandning av rapsolja och smör för att smöret inte ska bli bränt.

Patrons julköttbullar med ansjovis

Gör en likadan köttbullssmet, men byt ut kryddpeppar mot 1 msk ansjovisspad.

Obs! Minska saltmängden till 1 tsk.

Vi har tidigare provat med mosade ansovisfiléer i smeten, men vi tycker att det blir bättre med bara spadet från ansjovisen.

Köttbullarna går utmärkt att göra långt i förväg och frysas in, för att sedan tinas upp och värmas försiktigt i lite smör i exempelvis en traktörpanna med lock så att de behåller sin saftighet.